Απομάκρυνση του Ν. Φίλη από το υπ. Παιδείας ζητούν 45 βουλευτές ΝΔ

Απομάκρυνση του Ν. Φίλη από το υπ. Παιδείας ζητούν 45 βουλευτές ΝΔ

Την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 45 βουλευτές της ΝΔ με αφορμή τις αναφορές του για τα θύματα των ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους.

Οι βουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Φίλης σε χθεσινή του συνέντευξη αναμασά τις θέσεις των Τούρκων και αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ποντίων και ότι οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό.

Εν τω μεταξύ, σε γραπτή δήλωση του, την οποία ανέγνωσε και στην Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής όπου τέθηκε το θέμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, Γιάννης Αμανατίδης, τονίζει ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και εκφρασμένες ενώ κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι κάνει με όρους πατριδοκαπηλίας την εσωτερική μάχη της για την αρχηγία του κόμματος.

Η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις

Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο οποίος αρνήθηκε την νομοθετημένη και από την ελληνική Βουλή, γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης με δήλωσή του τονίζει:

“Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια δημοκρατία.

Ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με τη δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου (σ.σ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη), στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν.

Ο κ. Αμανατίδης αποδίδει τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε από την δήλωση του κ. Φίλη στη Νέα Δημοκρατία και την εσωτερική της διαμάχη, η οποία “δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας”, όπως αναφέρει.

Καταλήγει λέγοντας ότι “θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε μ δει να συμβαίνει”.

Έντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μεϊμαράκης σχολίασε τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ειδικότερα ανέφερε πως αποτελεί «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο", εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Αντίδραση και από τους ΑΝΕΛ

Απόσταση από τις δηλώσεις του κ. Φίλη κράτησαν οι ΑΝΕΛ σε σχετική τους ανακοίνωση. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού.

Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο.

Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

ΠΑΣΟΚ: Η δήλωση του κ.Φίλη αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923.

Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!



*Διαβάστε ακόμη

- Ν.Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία