Ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι όσο πλησιάζουν οι κάλπες

Ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι όσο πλησιάζουν οι κάλπες

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

O δρόμος προς τις εσωκομματικές κάλπες της 22ης Νοεμβρίου στρώνεται από τους διεκδικητές της ηγεσίας όχι μόνο με διαμάχες, γύρω από την αναγκαιότητα δημόσιου διαλόγου και με προτάσεις για την επόμενη ημέρα της ΝΔ, αλλά και με ολοένα αυξανόμενους αντιπολιτευτικούς τόνους. Μπαίνοντας στην προτελευταία εβδομάδα της προεκλογικής κούρσας χτύπησε άλλωστε «κόκκινο» και η αντιπολιτευτική διάθεση του μεταβατικού Προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που εκλαμβάνοντας τις δηλώσεις Φίλη ως «πολύ ενδοτικό μήνυμα προς την Τουρκία», ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του πριν το ταξίδι που προγραμματίζεται στη γειτονική χώρα. Δεν υστερούν φυσικά και οι άλλοι υποψήφιοι που δεν φείδονται χαρακτηρισμών για όλες σχεδόν τις πτυχές του κυβερνητικού έργου. Από την καταγγελία Τζιτζικώστα, με αφορμή το προσφυγικό, ότι πρόκειται «για μία εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση», που είναι, όπως λέει, «αποδεδειγμένα η χειρότερη της μεταπολίτευσης», μέχρι τη διαπίστωση Μητσοτάκη μπροστά στην έκβαση των διαπραγματεύεσεων με τους θεσμούς ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου». Και φυσικά τη άποψη του Αδ. Γεωργιάδη ότι «ο κ. Τσίπρας κατέστρεψε όλες τις θυσίες των Ελλήνων τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

«Δεν ψάχνουμε τον αντι-Τσίπρα»

Όσο πλησιάζουμε προς την 22η Νοεμβρίου είναι προφανές ότι θα κορυφώνεται και ο αντιπολιτευτικός ανταγωνισμός των τεσσάρων υποψηφίων στο πλαίσιο της προσπάθειας καθενός εξ αυτών να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους ότι είναι εκείνος που μπορεί να αμφισβητήσει την τρέχουσα πολιτική πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εκ νέου στη ΝΔ προοπτική εξουσίας. Όχι όμως να γίνει και «αντι-Τσίπρας», αφού αν σε κάτι συμφωνούν σίγουρα οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, είναι πως δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο το κόμμα τους. «Δεν ψάχνουμε τον αντι-Τσίπρα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε έναν σοβαρό πολιτικό, όχι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα», έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στη ΝΔ δεν ψάχνουμε τον αντι-Τσίπρα, δεν ψάχνουμε το αντίδοτο, ψάχνουμε το αντίθετο στον κ. Τσίπρα ο οποίος είναι για εμάς το παλιό», συμφωνεί ο Απ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας «στην πραγματικότητα είναι μια αναπαλαιωμένη εκδοχή του λαϊκιστή πολιτικού». Ο Βαγγ. Μειμαράκης έχει διακηρύξει ότι «ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε, όταν ρωτήθηκε επ'' αυτού, πως «η ΝΔ δεν χρειάζεται αντι-Τσίπρα, χρειάζεται έναν αληθινό ηγέτη».

Οι τέσσερις υποψήφιοι συμφωνούν και σε κάτι ακόμα. Η ΝΔ, λένε, πρέπει να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά την Αριστερά. "Το αριστερό παραμύθι πρέπει να τελειώσει", τόνισε χαρακτηριστικά προ ολίγων ημερών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ «ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει κάνει σημαία της εκστρατείας του αφενός το ότι είναι ο μόνος, όπως υποστηρίζει, «που μπορεί να κάνει ιδεολογική σύγκρουση με την Αριστερά» και αφετέρου πως «εάν δεν νικήσουμε την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς δεν θα φτιάξουμε ποτέ αυτή τη χώρα». «Η ιδεολογική μας αντιπαράθεση είναι με την Αριστερά, δεν είναι εσωκομματική», έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «απέναντι στην Αριστερά της μετριότητας πρέπει να αντιπαρατάξουμε την Ελλάδα της αριστείας που υπάρχει, αλλά δεν εκφράζεται πολιτικά».

Τι είναι όμως εκείνο που διαφοροποιεί τους τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ; Το… δια ταύτα της εσωκομματικής αναμέτρησης, θα έλεγε κανείς. Ποιος είναι εκείνος που μπορεί εκ νέου να καταστήσει τη ΝΔ πολιτικά ανταγωνιστική στον ΣΥΡΙΖΑ; Καθένας διεκδικεί αυτό το πλεονέκτημα για λογαριασμό του, είναι πάντως σαφές ότι στο επίκεντρο της κριτικής και των τριών συνυποψηφίων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρίσκεται ο ίδιος ο μεταβατικός Πρόεδρος τον οποίο εμφανίζουν ως «επιλογή στασιμότητας» για τη ΝΔ. Ο ίδιος ακούει, αλλά δεν απαντά, στο πλαίσιο της τακτικής που έχει επιλέξει να μην εμπλέκεται, τουλάχιστον μετά τα διαδικαστικά, σε εσωκομματικές ανταλλαγές αιχμηρών σχολίων. Ο Απ. Τζιτζικώστας επιχειρηματολογεί ότι με τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ «μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες δυνάμεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το άλμα» και υποστηρίζει μάλιστα ότι η επικράτηση Μεϊμαράκη συνιστά επιθυμία και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «δεν θέλει τη ΝΔ με ένα νέο πρόσωπο και άλλη νοοτροπία». Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης διακηρύττει πως η δική του υποψηφιότητα είναι αυτή που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ διότι ξέρει πως θα ασκήσει την πιο σκληρή και μαχητική αντιπολίτευση, ενώ κάτι ανάλογο θεωρεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που το επικοινωνεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δια της μαντινάδας που άκουσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο: «Όπως φοβάται η ελιά το τσίμπημα του δάκου/ έτσι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ τη γλώσσα του Κυριάκου».

Διαβάστε ακόμα:

- Aνοίγει ο δρόμος για Εθνική Συνδιάσκεψη στη ΝΔ