Άνετο προβάδισμα 15,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για την εφημερίδα Political. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα από το εκλογικό «ταβάνι» του 35% τον Απρίλιο, καταγράφει άνοδο τεσσάρων μονάδων τον Μάιο, φτάνοντας το 39%.
Η εν λόγω έρευνα καταγράφει σημαντικές ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30%, ενώ το το ΠΑΣΟΚ φιγουράρει στη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,1%, ήτοι μία διαφορά 15,9 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξιοσημείωτη είναι η δημοσκοπική πτώση της Πλεύσης Ελευθερίας στην τέταρτη θέση με ποσοστό 8,9%, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Ελληνική Λύση με ποσοστό 9,7%.
Ακολουθούν:
- Το ΚΚΕ με 8,1%
- ΣΥΡΙΖΑ 5%
- Κίνημα Δημοκρατίας 4,3%
- Νίκη 4,1%
- ΜέΡΑ25 3,8%
- Φωνή Λογικής 3,3%
- Νέα Αριστερά 1,9%
- Σπαρτιάτες 1,7%
- Άλλο κόμμα 5,1%
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 12,6 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας 24,7% έναντι 12,1% για τη Χαριλάου Τρικούπη, που επανέρχεται στη δεύτερη θέση, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου υποχωρεί στην τέταρτη θέση με 7,3%.
Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 8,2%, το ΚΚΕ 7,0%, ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 4,1%, ενώ ακολουθούν: Κίνημα Δημοκρατίας 3,7%, ΜέΡΑ25 3,6%, Νίκη 3,3% και Φωνή Λογικής 3,0%.
Εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης μένουν η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες.
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θεωρείται καταλληλότερη για τη διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης (εθνικής, υγειονομικής ή οικονομικής), η ΝΔ προηγείται με 31,4%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στο 11,6%.
Όσον αφορά το ερώτημα ποιος εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί καθαρό προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 29,8%, έναντι μόλις 9,8% για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, από εκλογικό «ταβάνι» 35% τον Απρίλιο, καταγράφει άνοδο τεσσάρων μονάδων τον Μάιο, φτάνοντας το 39%.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει από 18,5% σε 21,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνει μικρή πτώση, από 14,9% τον Απρίλιο σε 14,5% τον Μάιο.
Η έρευνα δείχνει επίσης, καθαρά ότι το κύμα ανατιμήσεων επηρεάζει έντονα την εκλογική συμπεριφορά, με την ακρίβεια να αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας (27,9%). Παράλληλα, το βασικό κριτήριο ψήφου για τους πολίτες είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους (19,5%).