Αλλάζουν την αριστεία και στον στρατό!

Αλλάζουν την αριστεία και στον στρατό!

Τον πήχη στην «αριστεία» και στο στρατό επιχειρεί να μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του άρθρου 25 στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ειδικότερα, η κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα βαθμολόγησης στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και πλέον το «λίαν καλώς» θα ορίζεται από 15 έως 19, αντί για το 17 έως 19 που ήταν μέχρι πρότινος.

Μάλιστα, η διάταξη αυτή θα ισχύει και αναδρομικά για τα προηγούμενα πέντε έτη, μολονότι ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας μετά τις ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει (μονάχα) την αναδρομικότητα. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σχολή είναι «σταδιοδρομική» και την περνάνε μόνο οι αξιωματικοί (όλων των Ενόπλων Δυνάμεων) ώστε να προαχθούν από το βαθμό του συνταγματάρχη και πάνω. Σύμφωνα λοιπόν με την νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο το δικαίωμα να εξελιχθούν σε ανώτατο αξιωματικό θα έχουν ακόμα περισσότεροι. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση πλέον ένα μεγάλος πλήθος στρατιωτικών θα μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, όπως να έχουν θέση ως στρατιωτικοί ακόλουθοι σε υπηρεσίες στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι οι βαθμίδες «κατεβαίνουν» αναλογικά , διότι ο βαθμός του άριστου ήταν «εξωπραγματικός»!

Από την πλευρά του πάντως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για «εφαρμογή της ρετσινιάς της αριστείας και στον στρατό, κατά το δόγμα Μπαλτά», ενώ μίλησε για πρόθεση της κυβέρνησης να ασκήσει πελατειακές σχέσεις, κολακεύοντας και τους στρατιωτικούς». 

Συγκεκριμένα με το υφιστάμενο καθεστώς η βαθμολόγηση κυμαίνεται ως εξής:

Άριστα 19- 20
Λίαν καλώς 17- 18,99
Καλώς: 15- 16,99
Μετρίως 12-14.99
Αποτυχών: 0 -11.99

Με το νέο καθεστώς η βαθμολόγηση κυμαίνεται ως εξής:

Άριστα 19-20
Λίαν Καλώς: 15-18.99
Καλώς: 12-14.99
Μετρίως: 10-11.99
Αποτυχών: 0, 9.99

Αλέξανδρος Διαμάντης