Αλ. Τσίπρας: Ζητεί συναίνεση για την αναθεώρηση με επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη

Αλ. Τσίπρας: Ζητεί συναίνεση για την αναθεώρηση με επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη

Με επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποστηρίζοντας πως επιδιώκει να αποφύγει την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών ο Αλέξης Τσίπρα παρουσίασε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ταυτόχρονα μίλησε για την οικονομία κάνοντας ένα βήμα πίσω ως προς τις συντάξεις επιβεβαιώνοντας πως οι θεσμοί δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή και την αντιπρόταση της Ν.Δ. έκανε λόγο για «τζογαδόρους» ενώ δήλωσε με σαφήνεια ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί την αναθεώρηση.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας «Τον καλούμε λοιπόν να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα».

Με την νέα του επίθεση επιβεβαίωσε τη Ν.Δ. που χθες τόνισε ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι απλά και μόνο η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας που έχει προκαλέσει και εσωκομματικά προβλήματα εξ αιτίας των καταγγελιών και των εκατέρωθεν κατηγοριών μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η συνεδρίαση της Κ.Ο. Αφορά αποκλειστικά και μόνο τη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποφευχθούν παρεμβάσεις που θα οδηγούσαν τη συζήτηση στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο. Σε αυτή πάντως την τοποθέτηση συνεργεί και η απουσία του Νίκου Κοτζιά από τη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, η ανάπτυξη εμφανίζει αλματώδη άνοδο και χαρακτήρισε ως αχρείαστα μέτρα όπως οι συντάξεις χωρίς όμως να αναφερθεί με κατηγορηματικό τρόπο στην απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει την περικοπή τους.

Επίσης σημείωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει να εφαρμοσθούν και όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και τα οποία δίνουν δημοσιονομικές ανάσες στον λαό.

Ως προς της προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση επί της ουσίας η ομιλία του Πρωθυπουργού κινήθηκε στο πεδίο της χάραξης μιας νέας πορείας προς τον λαό αφού για κάθε πρόταση επικαλέσθηκε ακριβώς τη συμμετοχή του επαναφέροντας τα περί δημοψηφισμάτων και απλής αναλογικής, αλλά και τα διλήμματα περί Ελιτ και λαού κάνοντας λόγο ακόμη και για μια αριστοκρατική τάξη.

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε πιο ριζοσπαστικά με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει προτάσεις κια σκέψεις σχετικά. «Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε. 

Απλή αναλογική

Αναφερόμενος στα όσα θα προβλέπει η αναθεώρηση του Συντάγματος για την απλή αναλογική υποστήριξε τα εξής:
- Καθιέρωση παγίως απλού αναλογικού συστήματος

- Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, σύμφωνα με την οποία η ψήφος δυσπιστίας στη Βουλή δεν μπορεί να γίνει δεκτή εκτός αν συνοδεύεται και από την ανάδειξη άλλου Πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.

- Πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αν δεν υπάρξει ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αυξημένη πλειοψηφία.

- Θεσμοθέτηση της διενέργειας δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικά ζητήματα.

- Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που παραγράφει σύντομα τα τυχόν ποινικά αδικήματα που τελούνται κατά τη άσκηση καθηκόντων των υπουργών.

- Κατάργηση του νόμο περί ασυλίας των βουλευτών για ποινικά αδικήματα.

- Όριο στις θητείες των βουλευτών

Σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για εξορθολογισμό της σχέσης Εκκλησίας - Κράτους ώστε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού Κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.
«Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, την σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμο των σχέσεων αυτών. 

Και έχω την εκτίμηση ότι και εδώ διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή. 
Διότι ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους», τόνισε χαρακτηριστικά.