Αλ. Τσίπρας: Συμφώνησε στην επιστροφή προσφύγων με «δώρο» την αναστολή του ΦΠΑ σε πέντε νησιά

Αλ. Τσίπρας: Συμφώνησε στην επιστροφή προσφύγων με «δώρο» την αναστολή του ΦΠΑ σε πέντε νησιά

Με αντάλλαγμα την αναστολή ΦΠΑ 24% στα νησιά υποδοχής επιστρέφει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Απ '' ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός ικανοποίησε αρκετά από τα αιτήματα των υπολοίπων χωρών και συγκεκριμένα της Γερμανίας, που αποφάσισαν να τον ανταμείψουν με ένα «δωράκι».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας πως η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι σ'' αυτούς που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Έτσι, έδωσε εντολή η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα αναιρεί την αποφασισμένη, «άδικη» όπως την χαρακτήρισε επιλογή, για τα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Μάλιστα, έδωσε εύσημα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας: «Χάρη στην κατανόηση του προέδρου Γιούνκερ που είναι γνώστης των συνθηκών στα νησιά και των προσπαθειών που έχουν κάνει οι νησιώτες μας».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο θα κρατήσει αυτό το μέτρο, ο πρωθυπουργός απάντησε «όσο είμαι εγώ στη θέση το πρωθυπουργού, δεν θα υπάρξει αύξηση στα νησιά».

Σε ερώτηση σε ποιες χώρες θα δημιουργηθούν νέα hot spots, o Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει hot spots και η απόφαση για νέα είναι εθελοντική αλλά κάποιες χώρες θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων στη δημιουργία νέων για να αντιμετωπίσουν τις ροές. «Δεν ξεπετάμε τις αιτήσεις ασύλου αλλά κάνουμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες και γι'' αυτό το λόγο είναι δύσκολες οι συνθήκες στα hot spots», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι δικαίωμα της πΓΔΜ να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες»

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ο οποίος κάνει λόγο για «Μακεδόνες» και «μακεδονική ταυτότητα» ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως αν ο κ. Ζάεφ εννοεί ότι οι πολίτες της χώρας του έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», αυτό είναι απολύτως σωστό.

«Διεθνώς, όμως, βάσει της συμφωνίας που υπογράψαμε η ιθαγένεια τους στα ταξιδιωτικά έγγραφα αναγράφεται "Μακεδόνας – Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας". Το σημαντικό είναι, όμως, ότι σε τελευταίες συνεντεύξεις τους ο κύριος Ζάεφ και Ντμιτρόφ παραδέχτηκαν ότι είναι Σλάβοι και δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία», πρόσθεσε.

«Δεν έχει εργαλεία το ΝΑΤΟ για να μας βοηθήσει με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς»

Όσον αφορά το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών επεσήμανε ότι το έθεσε στο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτεμπεργκ, ο οποίος εξεδήλωσε την κατανόησή του αλλά τόνισε ότι έχει λιγοστά εργαλεία για να παρέμβει. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να το ξαναθέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Ερντογάν. Εγώ τον πήρα για να τον συγχαρώ και του έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντάς του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το αγκάθι στις σχέσεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν πρέπει να αναζητά εχθρούς ανάμεσά μας» είπε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε: «Μου είπε ότι έχει το γνωστό πρόβλημα (σ.σ. για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς), του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Για να είμαι ειλικρινής όμως, δεν έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο θεμάτων, είπε απλώς ότι υπάρχει και αυτό το θέμα στο τραπέζι».

«Ανοιχτές οι πόρτες των αγορών»

Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτώμενος για τις σημερινές δηλώσεις του Πήτερ Ντόλμαν.

Σχολίασε ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή τους ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Είπε ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία για την απόφαση αναίρεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου προκειμένου να την ενημερώσει για το ζήτημα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Μετά την ενημέρωση της από τον πρωθυπουργό η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου  εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία τόνισε «ότι στα 660 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι ευρωπαϊκοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, το διάστημα 2021-2027».

«Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόφαση διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με ενημέρωσε τηλεφωνικά μετά από πρωτοβουλία του για το ζήτημα αυτό» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η κα Καλογήρου.

«Παράλληλα, μου γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαϊκοί πόροι για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αυξάνονται στο ποσό των 660 εκατομμυρίων ευρώ».