Του Βασίλη Βησσάριου
Ως άδειασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου εκλαμβάνεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΓΣΕΒΕΕ και η αναφορά του στην επεξεργασία ενός οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της φορολογίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως... υψηλή.
Πέραν των όποιων σκοπιμοτήτων και της γενικότερης τάσης του Πρωθυπουργού να τάζει τα πάντα στους πάντες, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που βρίσκεται στριμωγμένος εξ αιτίας των αδιεξόδων που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, το θέμα είναι λεπτό.
Και αυτό διότι εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας - κάτω από την πίεση που του ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις συνεχείς αναφορές στη μείωση της φορολογίας - να δηλώνει ότι θα τη μειώσει, αναγνωρίζοντας δημοσίως ότι είναι υψηλή σε ό,τι αφορά και τις επιχειρήσεις.
«Η μείωση είναι αναγκαία» είπε επί λέξει για να υπογραμμίσει ότι «απαιτεί συγκεκριμένα βήματα και αυτά δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ένας οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης».
Μόνο που ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας τον Νοέμβριο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 δήλωνε ότι σε επίπεδο φορολογίας η Ελλάδα «βρίσκεται λίγο πάνω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών» για να τονίσει μάλιστα ότι «υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ περισσότερα φορολογικά βάρη».
Και δεν είχε σταματήσει εκεί. Είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις και είχε κατηγορήσει την ΝΔ πως για να το επιτύχει είτε θα μειώσει τους υπαλλήλους του δημοσίου, είτε θα μειώσει τους μισθούς.
«Μόνο έτσι βγαίνουν οι εξαγγελίες» είχε πει τότε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών ρωτώντας τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Πείτε μας, λοιπόν, από που θα έρθουν οι οικονομίες που λέτε ότι θα κάνετε και θα μειώσετε τους φόρους;»
Θεωρητικά το ίδιο ερώτημα θα απευθύνει ο κ. Τσακαλώτος και στον Αλέξη Τσίπρα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα και σε κανένα πεδίο της οικονομίας. Το μόνο στοιχείο που έχει αλλάξει, ακόμη και σε σχέση με τον προϋπολογισμό, είναι η περαιτέρω μείωση της προβλεπόμενης ανάπτυξης και η παγίωση της στασιμότητας του ελληνικού επιχειρείν.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δηλώσεις Τσακαλώτου σχετικά με την φορολογία και τις επενδύσεις. Δηλαδή ότι οι επενδυτές με τους οποίους συναντάται και συζητά δεν του θέτουν θέμα υψηλής φορολογίας στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω το σχόλιο της ΝΔ ήταν μάλλον αναμενόμενο. «Σήμερα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη μείωσης της φορολογίας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος, για να προσθέσει ότι «καθώς ουδείς πια τον πιστεύει, έχουμε να του κάνουμε μια αντιπρόταση. Αντί να δίνει για μια ακόμη φορά ψεύτικες υποσχέσεις, ας επεξεργαστεί καλύτερα έναν οδικό χάρτη ομαλής και γρήγορης εξόδου από τη διακυβέρνηση».
