Στη δίκη Novartis, ως μάρτυρας κατηγορίας έδωσε το παρών ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση, «συγκλονιστική συκοφαντία» και είπε ότι σκοπός του είναι να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεύτερος μηνυτής μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο που άνοιξε τον κύκλο των μαρτύρων κατηγορίας, κατέθεσε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για τους «κουκουλοφόρους» που πριν επτά χρόνια με ισχυρισμούς που αποδείχθηκαν ανυπόστατοι, έφεραν τον ίδιο και άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα αντιμέτωπους με τη «σκευωρία Novartis».
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, είχαν άμεσο δόλο να πουν ψέματα.
Πρώτον, όπως είπε, ήθελαν να πάρουν τα χρήματα από την Αμερική, γι’ αυτό και δέχτηκαν να καταθέσουν υπό το καθεστώς προστασίας στην υπόθεση Novartis στην Αμερική και μετά ήθελαν να λάβουν την προστασία από την ελληνική κυβέρνηση. Δέχτηκαν, είπε ο νυν υπουργός Υγείας, να λάβουν το ρόλο των συκοφαντών με αντάλλαγμα την προστασία από την τότε κυβέρνηση.
Είπαν και σωστά πράγματα στην Αμερική για τον ρόλο του φαρμακευτικού κολοσσού, ωστόσο, όταν ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, εδώ θυμήθηκαν πράγματα, είπε, που δεν είχαν πει στην Αμερική.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι γνωρίζει τόσο τον κ. Φρουζή, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas, όσο και όλα τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων, με τους οποίους μιλάει απευθείας μέσω του κινητού του τηλεφώνου, είτε μέσω του γραφείου του στο υπουργείο.
«Θεώρησα μεγάλη κοροϊδία το ότι με κατηγόρησαν ότι προσπάθησα να ευνοήσω τότε, επί υπουργείας μου τη Novartis, καθώς έχω συνδεθεί με τη μεγαλύτερη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους».
Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε στο δικαστήριο ότι με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας έχει κατατεθεί αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, υπόθεση που βρίσκεται ήδη και εξετάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός ζήτησε από τους δύο κατηγορούμενους να πουν ποιοι είναι εκείνοι που τους έβαλαν «να πουν αυτά τα ψεύδη» ενώ κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που θέλησε να του υποβάλει ο Φλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης του είπε πως αν ονοματίσει τους υπεύθυνους της σκευωρίας θα έχει άλλη αντιμετώπιση απέναντι του: «Πες ποιος σ' έβαλε. Πες το αντρίκια και καθάρισε το όνομα σου», προέτρεψε τον κατηγορούμενο.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την πρόεδρο πότε γνώρισε τον τότε ισχυρό άνδρα του ελληνικού τμήματος της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.
«Τον γνώρισα ως πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας την εποχή του PSI. Την ίδια σχέση που έχω με τον τωρινό πρόεδρο του ΣΦΕΕ είχα και με τον τότε πρόεδρο. Είμαι προσβάσιμος σε όλους, το κινητό μου το έχει όλη η αγορά. Η θητεία μου μέχρι σήμερα συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη μείωση φαρμακευτικής δαπάνης του ελληνικού κράτους. Σημειώστε ότι ο ΣΦΕΕ και προσωπικά ο κ. Φρουζής είχε εκδώσει δελτίο Τύπου τον Νοέμβριο του 2013 και ζητούσε την παραίτηση μου.
Όταν διάβασα την κατηγορία που έλεγε ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 πήρα από τον Φρουζή 2 εκατ. ευρώ ζήτησα να δω την τιμολόγηση και πραγματικά η Novartis είχε πάρει εμφανώς λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις άλλες φαρμακευτικές. Ήταν 5η ή 6η εταιρία στην ικανοποίηση των αιτημάτων της», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόεδρος: Τι ήταν το Harvard Project;
Μάρτυρας: Εσείς να μου πείτε. Μου ζήτησαν να κάνω έναν χαιρετισμό σε μια εκδήλωση. Πήγα, μίλησα, έφυγα. Μετά έμαθα ότι με κατηγορούν ότι έφαγα 250.000 ευρώ!
Για τον τρίτο πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, που στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενος για μία πράξη αλλά και μηνυτής, Νίκο Μανιαδάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως ήταν σύμβουλός του ως καθηγητής Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε πως αρχικά είχε στραφεί και εναντίον του αλλά «όταν είπε πως εκβιάστηκε για να καταθέσει, δεν τον κυνήγησα δικαστικά».
Στις ερωτήσεις που υπέβαλε ο Φ. Δεστεμπασίδης ζήτησε τη θέση του μάρτυρα για τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων και τη γνώμη του αν πλήττεται από τη δίκη. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Γεωργιάδης: Ο θεσμός μπορεί να είναι πολύ καλός αρκεί να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Θα πρέπει ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος να ελέγχεται και να ξέρει ότι θα τιμωρηθεί αυστηρά. Να ξέρει ότι αν πει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι δεν θα φεύγει ατιμώρητος.
Κατηγορούμενος: Η υπόθεση Novartis ήταν σκάνδαλο γιατρών;
Γεωργιάδης: Φαίνεται πως κάποιοι γιατροί έχουν εμπλακεί.
Κατηγορούμενος: Γιατί δεν έχουμε δικαστική απόφαση ακόμα; Εγώ έδωσα στοιχεία για 4.000 γιατρούς…
Γεωργιάδης: Γιατί στρέψατε εσείς την έρευνα σε πολιτικά πρόσωπα.
Μεγάλη ένταση σημειώθηκε κατά την εξέταση του υπουργού από τον συνήγορο υπεράσπισης της Μαρίας Μαρεγγέλη, Κωνσταντίνο Δούκα.
Ο συνήγορος εξοργίστηκε από τη φράση του, επίσης φορτισμένου, μάρτυρα «να ντρέπεσαι για αυτό που σε έκανε η μάνα σου» και απειλήθηκε σοβαρό επεισόδιο, με τον συνήγορο να κινείται προς το μέρος του μάρτυρα και να πετά τα μικρόφωνα ηχογράφησης, ζητώντας από τον κ. Γεωργιάδη να ανακαλέσει. Στη σκηνή παρενέβη η φρουρά του υπουργού, ενώ το δικαστήριο διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε με τον υπουργό να ζητά συγγνώμη και τον συνήγορο να την αποδέχεται.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ