Υπ. Εσωτερικών για ΛΑΕ: Μπορείτε να ψηφίσετε σε λευκά ψηφοδέλτια

Υπ. Εσωτερικών για ΛΑΕ: Μπορείτε να ψηφίσετε σε λευκά ψηφοδέλτια

Την ανυπαρξία ψηφοδελτίων της Λαϊκής Ενότητας για την εκλογική διαδικασία στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου παραδέχεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Προτρέπει τους ψηφοφόρους της ΛΑΕ να χρησιμοποιήσουν λευκά ψηφοδέλτια, που θα συμπληρώσουν χειρόγραφα, ρίχνοντας τις ευθύνες στο υποψήφιο κόμμα, αν και το τελευταίο έστειλε ψηφοδέλτια στις 13 Μαΐου.

 

Σύμφωνα με τη ΛΑΕ «ο Βασίλης Φούσκας, Έλληνας πολίτης, κάτοικος Λονδίνου, ο οποίος προσήλθε να ψηφίσει στις ελληνικές ευρωεκλογές στο εκλογικό κέντρο του Λονδίνου και δεν του εδόθη ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας, κατέθεσε εκ μέρους της ΛΑ.Ε ένσταση στον επόπτη και στην εφορευτική επιτροπή κατά της εκλογικής διαδικασίας στο Λονδίνο».

Η ένσταση έχει ως εξής: «Ενίσταμαι κατά της εκλογικής διαδικασίας για τις Ευρωεκλογές και ζητώ αυτή να διακοπεί, γιατί δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια του κόμματος ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ». Η ένσταση αναμένεται να εξετασθεί σήμερα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ κατήγγειλε την «πρωτοφανή, ανοικτή και κυνική νόθευση» της υπό εξέλιξη εκλογικής διαδικασίας στο Λονδίνο, καθώς, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχουν και δεν δίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε, σήμερα τα ξημερώματα, η μη ύπαρξη ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Ενότητας» στην πρεσβεία του Λονδίνου, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, όσο και με την οικεία πρεσβευτική αρχή και τον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Προς το σκοπό αυτό, συνεχίζει «απεστάλη και κατεπείγον έγγραφο, με το οποίο διευκρινίζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν «λευκά» (άγραφα) ψηφοδέλτια, τα οποία οι εκλογείς μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφα, από τη στιγμή που ελλείπουν έντυπα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κόμματος, όπως προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία».

«Ως γνωστόν, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία (άρθρο 71 του π.δ. 26/2012), η εκτύπωση και η έγκαιρη παράδοση των ψηφοδελτίων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις κατά τόπους πρεσβείες του εξωτερικού αποτελεί ευθύνη του κάθε κόμματος», αναφέρει το υπουργείο, χωρίς να απαντάει στις αναφορές του ΛΑΕ ότι έχει στείλει τα σχετικά ψηφοδέλτια από τις 13 Μαΐου.

«Παρ' όλα αυτά, με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την διασφάλιση της γνήσιας αποτύπωσης της βούλησης του εκλογικού σώματος, τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία δημοσίων αρχών, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των τυχόν προβλημάτων», επανέρχεται και αναφερόμενο στις διατυπωθείσες καταγγελίες, κάνει λόγο για «μετάθεσης της ευθύνης στα συναρμόδια Υπουργεία».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στα συναρμόδια Υπουργεία, που ουδεμία εμπλοκή έχουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας εκτύπωσης και διανομής των ψηφοδελτίων των κομμάτων, δεν έχουν καμία βάση» και καταλήγει: «Η δε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων είναι απολύτως ατυχής».

Απάντηση ΛΑΕ

Την αντίδραση της λαϊκής Ενότητας προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργείου Εσωτερικών. Με νεώτερη ανακοίνωση σημειώνει ότι «ξεχειλίζει η υποκρισία της κυβέρνησης σχετικά με τη νοθεία των εκλογών στο Λονδίνο», καθώς και ότι «η κυβερνητική υποκρισία και ο αμοραλισμός ξεχειλίζουν στην απάντηση του» και τονίζει πως «το Υπουργείο Εσωτερικών αποσιωπά χωρίς αιδώ με «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» τα στοιχεία που του παρουσίασε η ΛΑ.Ε και αποδεικνύουν αδιάσειστα ότι τα ψηφοδέλτια της τελευταίας εστάλησαν στο Λονδίνο».

Χαρακτηρίζει γελοία την πρόταση του υπουργείου «να γράφει ο ψηφοφόρος σε λευκά ψηφοδέλτια τον τίτλο του ψηφοδελτίου της ΛΑ.Ε και τα ονόματα των  υποψηφίων είναι τουλάχιστον», επισημαίνοντας πως «καταργεί και τη μυστικότητα της ψήφου, ενώ είναι ιδανική για να βγαίνουν άκυρα τα ψηφοδέλτια της ΛΑ.Ε».

Όπως υποστηρίζει η ΛΑΕ «Δυστυχώς, πολλές βρομιές και σκοπιμότητες συμβαίνουν τελευταία. Από τις
πολιτικές διώξεις και τη φίμωση της φωνής κομμάτων μέχρι τη νόθευση εκλογικών διαδικασιών και όλα αυτά σε βάρος της ΛΑ.Ε» και διερωτάται: «Σύμπτωση; Ή μια εκνευρισμένη κυβέρνηση που έχει απωλέσει τον έλεγχο και επιδίδεται σε άνευ προηγουμένου μακαρθισμό σε βάρος της ΛΑ.Ε;»