Τον Αύγουστο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, η πρόοδος είναι εθνική υπόθεση

Τον Αύγουστο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, η πρόοδος είναι εθνική υπόθεση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Άμεσες μειώσεις φόρων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, προχωρώντας σε μια κίνηση- έκπληξη! Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22% και μάλιστα το «μέτρο» θα ξεκινήσει τον φετινό Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Ειδικότερα, στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

- Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

«Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας. Εξαγγελίες που αφορούσαν το 2020 ξεκινούν από τώρα: μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2019», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τις φοροελαφρύνσεις. Να σημειωθεί ότι, όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Θα έρθει ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα το φορολογικό μας νομοσχέδιο με όλες τις πρώτες ρυθμίσεις ώστε να μην καθυστερήσει η ανακούφιση των πολιτών», είπε.

Νέες ελαφρύνσεις

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ στο ίδιο πλαίσιο εξήγγειλε ότι θα μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ προκειμένου να πάρει μπρος η «οικοδομή» αναστέλλεται ο σχετικός ΦΠΑ και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Αναλυτικά:

-Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

-Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

-Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

-Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

-Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Καλύτερη και… τελευταία ρύθμιση 120 δόσεων

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων, η οποία όμως θα είναι και η τελευταία. Όπως είπε η σχετική ρύθμιση θα έρθει στο νομοσχέδιο της ερχόμενης εβδομάδα και βασικός του στόχος «είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν». «Αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση», ξεκαθάρισε και εξήγγειλε τις παρεμβάσεις:

- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

- Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

- Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

- Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

- Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Τέλος στο άσυλο, προσλήψεις σε Υγεία και Αστυνομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε όμως στις φοροελαφρύνσεις και στις 120 δόσεις. Όπως είχε γίνει γνωστό ανακοίνωσε αφενός το τέλος του ασύλου και τις επικείμενες προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία. «Θα προχωρήσουμε σε άμεσες 2000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτές», είπε, προσθέτοντας ότι πλέον τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ' οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. «Σταματάμε τις ουρές της Ντροπής - τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται ή κατ'' οίκον ή από το φαρμακείο της επιλογής τους, και όχι από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ», σημείωσε. Υπό αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι συντάξεις χηρείας, που έχουν κολλήσει.

Στον τομέα της Παιδείας, εκτός από την κατάργηση του ασύλου, που θα γίνει άμεσα με σχετικό νομοσχέδιο, θα προσληφθούν 4500 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή. Υπογράμμισε, δε, ότι εντός της επόμενης διετίας θα αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. «Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα», είπε παράλληλα προσθέτοντας ότι άμεσα θα ξεκινήσει η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων, με το πρώτο να ιδρύεται στο Περιστέρι.

Φυλακές Γ' Τύπου και προσλήψεις αστυνομικών και κατάργηση Π.Κ.

Προχωρώντας με τις προγραμματικές εξαγγελίες επισήμανε ότι θα επανεξεταστούν οι π οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. «Θα αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών», τόνισε και ανακοίνωσε την ίδρυση φυλακών ως Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεσή του (που επιβεβαιώθηκε στο ΚΥΣΕΑ) περί πρόσληψης 1500 αστυνομικών. «Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Μικρότερη γραφειοκρατία

Πρωτοβουλίες θα πάρει η κυβέρνηση σχετικά με την γραφειοκρατία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση ενώ θα καθιερωθεί νέα ψηφιακή ταυτότητα. «Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές. Η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, είναι χρέος των υπηρεσιών του να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη. Κάθε πολίτης -το ξαναλέω- θα κάνει τα πάντα με τη νέα ψηφιακή του ταυτότητα. Ο σχετικός διαγωνισμός που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ήδη ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί αμέσως», σημείωσε.

Επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις για τη ΔΕΗ

Ειδική μνεία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με την ΔΕΗ. Ειδικότερα, αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. «Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής», είπε σχετικά με το σχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Πώληση κομματιού του Ελ. Βενιζέλος και ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε επίσης την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου και μάλιστα σε ότι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις εξήγησε ότι θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. «Και το Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της νέας Ελλάδας της ποιότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας», τόνισε. 

Αλλαγές στο κράτος και ψήφος Ελλήνων του Εξωτερικών

Αρκετές αλλαγές στο κράτος προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα οι αλλαγές στο κράτος θα έχουν ως εξής:

-Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

-Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

-Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

-Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

-Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντέ και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

«Δεν αμφισβητούνται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα τηρηθούν -δυστυχώς όπως είπε- οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 δεν διαταράσσεται η δεδομένη δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά ούτε και αμφισβητούνται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους του 2019 και του 2020, δρομολογούμε ταυτόχρονα και ένα ευρύ, πλάνο τολμηρών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Οι λέξεις-κλειδιά είναι αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Ό,τι λέμε το υλοποιούμε εντός συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το «ή εμείς ή αυτοί» ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού. Και οι «πολλοί και οι λίγοι» ανήκουν στην Ελλάδα των επιδομάτων φτώχιας»

Σαφές, πάντως, ήταν το πολιτικό μήνυμα του Προέδρου της ΝΔ. Αφενός σχολίασε ότι «δε θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα προβλήματα της κοινωνίας» και αφετέρου υπογράμμισε «Το «ή εμείς ή αυτοί» ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού»!

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι' αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος», είπε προσθέτοντας: «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές».

Κλείνοντας, δε, την ομιλία του ξεκαθάρισε ότι τα ψέματα και η δημαγωγία ανήκουν στην Ελλάδα της κρίσης. «Το «ή εμείς ή αυτοί» ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού. Και οι «πολλοί και οι λίγοι» ανήκουν στην Ελλάδα των επιδομάτων φτώχειας. Όλα αυτά είναι παρελθόν. Και στην πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και τα μεγάλα λάθη. Δοκιμάστηκαν από τη δημαγωγία και την ανικανότητα».