Το ζητούμενο Μητσοτάκη στο ραντεβού με Μακρόν

Το ζητούμενο Μητσοτάκη στο ραντεβού με Μακρόν

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού να μην ανεβάσει τους τόνους και να μην παρασυρθεί σε κραυγές και δήθεν «τσαμπουκάδες» σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα καλά κρατεί. Οι συνεχείς επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με «βασικούς παίχτες» της ευρωπαϊκής πολιτικής συνεχίζονται, ως ανάχωμα στην τζάμπα «μαγκιά» του Τούρκου πρόεδρου, δίνοντας το στίγμα μιας χώρας την οποία χαρακτηρίζει η σταθερότητα.

Ένας ακόμα κρίκος σε αυτή την αλυσίδα συναντήσεων προστίθεται το μεσημέρι της Τετάρτης στα Ηλύσια Πεδία. 

Το τετ α τετ Μητσοτάκη Μακρόν, το δεύτερο μέσα σε  σχεδόν πέντε μήνες, θα αποτελέσει, όπως αναμένεται, ένα ισχυρό ράπισμα στα τουρκικά σχέδια. 

Στην ατζέντα  θα τεθεί  μεταξύ άλλων η παράνομη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας  στην  ευρύτερη περιοχή, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να είναι έτοιμος να καταδικάσει για μία ακόμα φορά την Άγκυρα και να μιλήσει για την ακυρότητα του τουρκολυβικού συμφώνου. Μία γεύση άλλωστε των διαθέσεων που υπάρχουν στην Γαλλία για τον Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, επισημαίνοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας.

«...Θεωρούμε ότι είναι μια σαφής παραβίαση του δικαίου της θάλασσας. Αυτή η συμφωνία, η ψευτο-συμφωνία, μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορες αμφισβητήσεις του δικαίου της θάλασσας εις βάρος Ελληνικών και Κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γάλλος διπλωμάτης. 

Στο πλαίσιο αυτό μην ξεχνάμε το γεγονός ότι εδώ και μερικά 24ωρα βρίσκεται στη χώρα μας το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude  που μεταφέρει πεζοναύτες και τεθωρακισμένα οχήματα για την πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τους επόμενους μάλιστα μήνες μάλιστα η γαλλική ναυαρχίδα, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα καταπλέσει  στην ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία σκάφους του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Στο τραπέζι πάντως των Ηλυσίων Πεδίων δε θα συζητηθεί μόνο η συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και η οικονομία. 

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε μετά το τετ α τετ που είχε στο Νταβός με τον με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ εκτιμά ότι θα πρέπει να στηρίζεται στο «ναι»  της Γαλλίας σε σχέση με το αίτημα της χώρας μας  για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, κάτι που θα τεθεί στο γιουρογκρουπ τον ερχόμενο Απρίλιο. 

Παράλληλα θα τεθούν τόσο το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης όσο και  το θέμα της καθιέρωσης του μηχανισμού με τον οποίο θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο. Ένας μηχανισμός που κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμος για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Η συζήτηση πάντως αναμένεται να οδηγεί και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και ειδικά στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία υποστηρίζει μεν η Ελλάδα αλλά η Γαλλία έχει εντελώς διαφορετική άποψη.