Το μήνυμα Μητσοτάκη που θα πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί

Το μήνυμα Μητσοτάκη που θα πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί

Πρόκειται για μία κίνηση που δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Όχι τόσο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον παρόντα χρόνο αλλά κυρίως στο μέλλον. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει με καθαρό τρόπο στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου για το ποια στάση θα πρέπει να έχουν απέναντι στα θέματα της επικαιρότητας καταδεικνύει δύο στοιχεία:

- Πρώτον, δεν είναι διατεθειμένος να «βάζει τα κακώς κείμενα κάτω από το χαλί», επιθυμώντας να δημιουργήσει μία καλή εικόνα για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Μία στάση που υιοθέτησαν πολλοί από τους προκατόχους του και βεβαίως στο τέλος της διαδρομής δεν δικαιώθηκαν. 

- Δεύτερον, έχει  παρατηρήσει σε αυτόν τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ορισμένες δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής που κάθε άλλο επιθυμεί να τις αφήσει πίσω. Αντιθέτως τις εντοπίζει και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα στους αρμόδιους για να τις επιλύσουν. “Δεν είναι πολιτικά  και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε Υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους Υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις. Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας” είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός καθιστώντας σαφές ότι όλοι κρίνονται. 

Μετά από την συγκεκριμένη κίνηση κάποιοι προέβλεψαν ανασχηματισμό. Η αλήθεια είναι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε ως σκέψη. Αντιθέτως είναι σαφές ότι το μπλοκάκι του πρωθυπουργού έχει αρκετές σημειώσεις ως προς τις επιδόσεις συγκεκριμένων υπουργών, οι οποίοι άλλωστε και οι ίδιοι το γνωρίζουν κάτι που θα πρέπει τα μέλη της κυβέρνησης να το καταλάβουν.

Σε κάθε περίπτωση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του δε θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη σε κανέναν, εφόσον έχουν αντιληφθεί έστω και λίγο τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο κ.Μητσοτάκης. Ουδέποτε λειτουργεί εν θερμώ, κάτι που τον χαρακτηρίζει σε όλη του την μέχρι σήμερα πορεία. Επιλέγει να τοποθετείται σε δεύτερο χρόνο, έχοντας πρώτα στείλει τα απαραίτητα μηνύματα. Εφόσον οι αποδέκτες των μηνυμάτων τα αντιληφθούν, τότε όλα προχωρούν κανονικά.  Σε αντίθετη περίπτωση προχωρά στο δεύτερο επίπεδο, όπου υπάρχουν πιο δραστικά μέτρα. Ακόμα πάντως είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε εκεί....