Το μεγάλο τούρκικο παζάρι: Οι 33 «τρομοκράτες» και οι βαρόνοι των ναρκωτικών

Το μεγάλο τούρκικο παζάρι: Οι 33 «τρομοκράτες» και οι βαρόνοι των ναρκωτικών

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί στο τέλος να αποβεί πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα. Αποδεικνύει πόσο προσχηματικά και ψευδεπίγραφα είναι τα τουρκικά «επιχειρήματα». Πολύ περισσότερο που όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να… ανταλλάξει δημοσιογράφους Σουηδούς πολίτες με Σουηδούς βαρόνους ναρκωτικών.

Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 33 προσώπων των οποίων η Άγκυρα απαιτεί την έκδοση για «τρομοκρατική δράση», η Σουηδία μιλά για παραπληροφόρηση και οι δύο σκανδιναβικές χώρες δηλώνουν ότι τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα θα απαντηθούν.

Ήδη 19 τουρκικά «αιτήματα» - για τα οποία η Τουρκία ζητά να γίνουν σεβαστές οι «ευαισθησίες» της – έχουν απορριφθεί, εκκρεμούν άλλα πέντε, ενώ άλλα εννέα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Οι υποτιθέμενες «ευαισθησίες» αφορούν σε προσφορά ασύλου σε πρόσωπα τα οποία η Τουρκία αυθαίρετα έχει εντάξει στην κατηγορία των συνεργατών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην μέντορα του Ερντογάν ο οποίος τώρα κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα «πραξικοπήματος» του Ιουλίου 2016.

Μετά το προαναγγελθέν τουρκικό βέτο, κάποια στελέχη της σουηδική αριστεράς, η οποία διαφωνεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, έφθασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι πλέον «όλες οι πολιτικές της Σουηδίας – για τους πρόσφυγες, την ασφάλεια, τη λειτουργία της Δημοκρατίας – θα τελούν υπό την κρίση του Ερντογάν».

Διότι και στη Σουηδία, όπως σχεδόν πάντα στην Ελλάδα, η Αριστερά αγαπά να εμφανίζει τις απαιτήσεις και τα παζάρια της Τουρκίας ως εάν να έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

Αλλά όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πετυχαίνει πάντα τους στόχους τους, καλό είναι να θυμούνται πως αυτό δεν ισχύει.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Σουηδία δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς του. Δεν μπορεί να απελάσει ή να εκδώσει ανθρώπους στους οποίους έχει δώσει άσυλο επειδή έχουν διωχθεί στην Τουρκία.

Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος θυμάται ότι έχει ξαναχρησιμοποιήσει το ίδιο «διαπραγματευτικό» όπλο και στο παρελθόν.

Συνέβη το 2009, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επρόκειτο να τοποθετηθεί στη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν είχε τότε κατηγορήσει τον Ράσμουσεν ότι δεν είχε εμποδίσει τη δημοσίευση μιας γελοιογραφίας στην εφημερίδα Jyllandsposten – ο Ράσμουσεν είχε τότε ξεκαθαρίσει ότι στη Δανία υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Επίσης, ο Ερντογάν είχε ζητήσει να κλείσει ένας κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός. Ούτε αυτή η «ευαισθησία» του ικανοποιήθηκε.

Αλλά ο Ράσμουσεν έγινε ΓΓ του ΝΑΤΟ παρά την αντίθεση του Ερντογάν και χωρίς καμιά υποχώρηση έναντι των απαιτήσεών του.

Σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης, στις υπό ένταξη σκανδιναβικές χώρες πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν απειλεί να κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία, παριστάνοντας τον «θυμωμένο θυρωρό» σε εσωτερικό επίπεδο λόγω των προσεχών προεδρικών εκλογών και σε εξωτερικό επειδή παζαρεύει να αγοράσει όπλα από τις ΗΠΑ και να λύσει τη διένεξή του για το θέμα των ρωσικών S-400.

Φιμώνουν όσους μιλούν για τις Γενοκτονίες

Φαίνεται, όμως, ότι δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό, αλλά για μια ωμή απόπειρα φίμωσης.

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης του τουρκικής καταγωγής Σουηδού δημοσιογράφου Kurdo Baksi, που δημοσιεύθηκε στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet», η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν είναι η γλώσσα της αποφασιστικότητας. Και επομένως δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να προχωρήσει σε εξαγωγή στη Σουηδία των πρακτικών του κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Περί αυτού πρόκειται. Οι 33 δήθεν «τρομοκράτες», είτε διαθέτουν μόνιμη άδεια παραμονής, είτε έχουν αποκτήσει υπηκοότητα.

Ένας από αυτούς είναι ο Ραγκίπ Ζαρακολού, 73 χρόνων, ένας από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδότης και δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί με τις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς και με το κουρδικό ζήτημα.

Για την Τουρκία, οι Γενοκτονίες είναι κόκκινο πανί. Όποιος υποστηρίζει ότι συνέβησαν χαρακτηρίζεται αμέσως «τρομοκράτης» και συνεργάτης του PKK.

Ο Ζαρακολού έχει υποστεί τα πάνδεινα, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει υποβάλει μήνυση εναντίον του. Βρίσκεται στη Σουηδία εδώ και δέκα χρόνια και είναι πλέον Σουηδός πολίτης.

Μπορούμε να φανταστούμε τη Σουηδία να τον εκδίδει στην Τουρκία; Τη Σουηδία που πρώτη σε όλον τον κόσμο ψήφισε νόμο για την ελευθερία του Τύπου - ήδη από το 1766. Προφανώς όχι! Ούτε η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι γνωρίζει ότι στη Σουηδία η ταύτιση της ελευθερίας της γνώμης με την τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ένας άλλος που βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας, είναι ο Χαμζά Γιαλτσίν, επίσης Σουηδός υπήκοος, που μάλιστα τον Αύγουστο του 2017 είχε συλληφθεί στην Ισπανία (!), με ένταλμα της Ιντερπόλ, κατηγορούμενος για… «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «προσβολή του Τούρκου προέδρου». Μπροστά στην κατακραυγή, ο Γιαλτσίν αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο σχεδόν μήνες.

Και οι δύο δημοσιογράφοι δεν έχουν καμιά σχέση με όσα η Τουρκία τους κατηγορεί. Ο Ερντογάν τους θέλει πίσω απλά επειδή είναι δημοσιογράφοι και του ασκούν κριτική. Και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 δεν θέλει δημοσιογράφους που τον επικρίνουν από το εξωτερικό. Στο YouTube ορισμένοι τουρκικής καταγωγής Σουηδοί δημοσιογράφοι διατηρούν υψηλότατες επισκεψιμότητες εκατοντάδων χιλιάδων.

Στο μεταξύ, η Σουηδία περνά στην αντεπίθεση με όλα τα όπλα.

Η σύλληψη της «κουρδικής αλεπούς»

Τον Ιούνιο του 2021 συνελήφθη σε μια πολυτελή βίλα στη Μαρμαρίδα, η «Κουρδική Αλεπού», ο πασίγνωστος Σουηδός Βαρόνος των Ναρκωτικών, που καταζητείται από τη Σουηδία. Όπως έγινε γνωστό, κρυβόταν από θέρετρο σε θέρετρο κουβαλώντας μαζί του τεράστια ποσά σε μετρητά.

Όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το κρησφύγετό του στο Κουρδιστάν, μετέβη αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και αμέσως άρχισε να παρουσιάζεται ως εφοπλιστής, κυκλοφορώντας με πλαστή ταυτότητα, ενώ στην πραγματικότητα διακινούσε τόνους ναρκωτικών εξ αποστάσεως.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για έναν 38χρονο έμπορο λευκού θανάτου, επικεφαλής μεγάλου δικτύου που περιλαμβάνει και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η Στοκχόλμη, που πιστεύει πως και ένας άλλος έμπορος ναρκωτικών έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, ζήτησε αμέσως την έκδοσή του. Αλλά η Άγκυρα πρόβαλε διάφορα προσκόμματα. Στην πραγματικότητα φάνηκε από τότε πως ήθελε να τον «ανταλλάξει» με τους 33 που βρίσκονται στον δικό της κατάλογο. Και έψαχνε την ευκαιρία για τον εκβιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η «κουρδική αλεπού» έλαβε την τουρκική υπηκοότητα με συνοπτικές διαδικασίες – και μάλιστα ενώ τελούσε υπό κράτηση! Ο σουηδικός Τύπος μίλησε αμέσως για «ντεμοντέ τούρκικο παζάρι».

Ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών επίσης βρίσκεται στη λίστα της Ιντερπόλ. Με 47 σοβαρές κατηγορίες θεωρείται ότι αποτελεί τη βασική πηγή τροφοδοσίας της Σουηδίας σε ναρκωτικές ουσίες και πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά βίαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη χώρα.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η Τουρκία αποφάσισε να τον συλλάβει για να τον χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης προς τις σκανδιναβικές χώρες προκειμένου να «μαντρώσει» δημοσιογράφους και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με λίγα λόγια, προσπαθεί να ανταλλάξει τους βαρόνους των ναρκωτικών με εκείνους που ασκούν κριτική στον Ερντογάν και προβάλλουν τις Γενοκτονίες…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος