Το «μυστήριο» γύρω από το νέο ταξίδι Μητσοτάκη στην Κίνα

Το «μυστήριο» γύρω από το νέο ταξίδι Μητσοτάκη στην Κίνα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πόσες φορές άραγε στο παρελθόν ένας ηγέτης μίας χώρας είχε προγραμματίσει δύο ταξίδια στον ίδιο προορισμό σε διάστημα ενός εξαμήνου; Η απάντηση είναι  μάλλον κανένας ή τουλάχιστον  για να είμαστε πιο σίγουροι, ελάχιστοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως είναι έτοιμος να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και έχει βάλει ήδη στο πρόγραμμά του να επισκεφτεί εκ νέου την Κίνα τον ερχόμενο Απρίλιο, με προορισμό αυτή τη φορά το Πεκίνο. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθεί στην δεύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, μετά το ταξίδι του στις αρχές Νοεμβρίου στη Σαγκάη. Είναι προφανές πως ο Έλληνας πρωθυπουργός  έχει βρει πρόσφορο έδαφος και δίαυλο επικοινωνίας με την κινεζική ηγεσία, ο οποίος έχει ως τελικό στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων από την πλευρά της ασιατικής χώρας προς την Ελλάδα. 

Παρόλα αυτά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το περιεχόμενο του νέου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην μακρινή χώρα, τον Απρίλιο του 2020. Εφόσον  όμως αυτό τελικά πραγματοποιηθεί, είναι σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας Κίνας θα βρεθούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και τα οφέλη θα είναι πολλά δεδομένης και της ελληνικής διαβεβαίωσης προς το Πεκίνο για περαιτέρω στήριξη της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά. 

Ήδη πάντως το περιβάλλον διαμορφώνεται ιδιαιτέρως ευνοϊκό για την Ελλάδα πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης.  

Είναι ίσως από τις λίγες φορές που επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη στην Ελλάδα συνοδεύεται από συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεν αναλώνεται σε μία σειρά γενικόλογων διαπιστώσεων.

Στα χειροπιαστά αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου Σι είναι πρώτα από όλα: 

- Η  περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. 

- Η  ίδρυση στην Αθήνα, γραφείου της China Development Bank και υποκαταστήματος της Bank of China καθώς και η επικείμενη εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της International Commercial Bank of China, που θα  διευκολύνουν τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας.

-  Οι συμφωνίες για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων (κρόκος Κοζάνης και ακτινιδίων) στην κινεζική αγορά. Αυτό έρχεται μάλιστα μερικές  ημέρες αφότου η συμφωνία ΕΕ - Κίνας διασφάλισε την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων για έξι πολύ σημαντικές αγρο-διατροφικές εξαγωγές της Ελλάδας.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο εικόνας που έχει η επίσκεψη μέσα από τα πλάνα που μεταδίδονται σε ολόκληρη την Ασία και την Ευρώπη,  τότε η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να χαμογελάει. Προφανώς και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οπότε περιμένουμε να δούμε την κατάληξη αυτού του σοβαρού ελληνοκινεζικού «φλερτ».