Το Facebook, η Έλενα Ακρίτα και ο βαλκανικός μας επαρχιωτισμός

Το Facebook, η Έλενα Ακρίτα και ο βαλκανικός μας επαρχιωτισμός

Την πρώτη φορά που με απέκλεισε το Facebook ήταν όταν ανήρτησα φωτογραφίες από ταξίδι μου στη Δυτική Παπούα. Στα κεντρικά του νησιού οι άνθρωποι είναι ντυμένοι όπως οι πρόγονοί τους στη λίθινη εποχή. Όχι ότι απέχουν και σε άλλα, από τότε. Το 1930 πρωτοείδαν λευκό στα μάτια τους.

Οι άντρες κυκλοφορούν όπως τους γέννησε η φύση με μια… μακρόστενη κολοκύθα που καλύπτει τα γεννητικά τους όργανα, και η οποία πέραν του φετιχιστικού χαρακτήρα της ως ευκτική προσομοίωση διαρκούς ερωτικής ζωντάνιας, στην εποχή μας έχει και πρακτικό χαρακτήρα. Χρησιμεύει ως… θήκη μικροπραγμάτων, όπως π. χ. καπνού! Οι γυναίκες καλύπτουν τους γοφούς τους με χορταρένιες φούστες. Τα στήθη τους παραμένουν γυμνά.

Εξ ορισμού η φωτογραφία που ανήρτησα στο Facebook ήταν έθνικ - πιο έθνικ δεν γίνεται. Αλλά οι moderators το θεώρησαν… άσεμνο και με εσίγησαν για έναν μήνα.

Την επόμενη φορά σε μια φραστική διαμάχη κάποιον τον είπα… βλάκα. Μου έκανε ρηπόρτ και υπέστην νέα ποινή! Όταν επανήλθα τον χαρακτήρισα και καταδότη. Νέος αποκλεισμός!

Σαφώς και στις τρεις περιπτώσεις παρέβην «τους κανονισμούς της κοινότητας», κατά την ορολογία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ). Αλλά στην Ελλάδα αντί να προβληματιστούμε για την τεράστια δύναμή τους, και κατά πόσο αυτά φέρνουν ένα νέο παγκόσμιο ολοκληρωτισμό της ισοπεδωμένης έκφρασης, αποδείξαμε τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό μας και την κομματοκρατική αντίληψη που μας διέπει.

Όταν το Twitter απέκλεισε τον Τραμπ, στη Δύση άρχισαν να χτυπούν καμπανάκια για τη νέα πραγματικότητα. «Προβληματικό» χαρακτήρισε τον αποκλεισμό η Μέρκελ. «Σαστισμένος» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπριτόν, και έκανε λόγο για «11η Σεπτεμβρίου των κοινωνικών δικτύων». Αντίθετος δήλωσε στη Γαλλία ο Μπρουνό Λεμέρ τονίζοντας ότι «ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών δεν μπορεί να διεξάγεται από την ίδια ψηφιακή ολιγαρχία».

Στο ίδιο αρνητικό μοτίβο ταύτισης βρέθηκαν και πολιτικοί αντίπαλοι, όπως ο ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ_Μελανσόν, η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν, και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Η μόνη παραφωνία ήταν μιας αριστερής ευρωβουλευτού, της Ορόρ Λαλίκ, που «ευχαρίστησε» την πλατφόρμα!

Με αφορμή τον Τραμπ η Suddeutsche Zeitung έγραψε: «Αυτές οι πλατφόρμες είναι ισχυρότερες από ό,τι πολλές κυβερνήσεις».

Στον απομακρυσμένο πλανήτη που λέγεται Ελλάδα, άκρα του τάφου σιωπή τότε. Κανένας προβληματισμός. Καμιά κομματική δήλωση ανησυχίας. Μόνο διάχυτη ευχαρίστηση από αριστερούς επειδή φιμώθηκε ο «φασίστας Τραμπ». Δεν τους αφορούσε η αυθαιρεσία του αποκλεισμού ενός εκλεγμένου ηγέτη. Και δεν τους απασχόλησε το Μπρεχτικό «όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν υπήρχε κανείς να διαμαρτυρηθεί».

Το κατάλαβαν επ΄ ολίγον όταν άρχισαν να «κατεβαίνουν» οι εκκλήσεις υπέρ Κουφοντίνα. Αλλά το μεγάλο «μπαμ» έγινε με τον αποκλεισμό της κας Ελενας Ακρίτα, η οποία στο φαντασιακό στελεχών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχτηκε περίπου ως η νέα… Ιωάννα της Λωραίνης!

Δεν κρίνουμε την κα Ακρίτα. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν κρίνουμε όσους δημοσιογράφους δεν έχουν θεσμική σχέση με κόμματα. Οι μόνοι που δικαιούνται να κρίνουν όλους μας, είναι οι αναγνώστες μας. Όμως η κα Ακρίτα δεν μπαναρίστηκε για τις ιδέες της, αλλά για σειρά προσβλητικών χαρακτηρισμών που εκτόξευσε σε διαμάχη της με άλλον χρήστη. Φυσικά ούτε γι’ αυτό δικαιούμαστε να την κρίνουμε, αφού έχουμε συμπεριφερθεί παρομοίως.

Όμως η περίπτωσή της ανέδειξε την υστέρησή μας. Κάποιοι fan της άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρίας! Να τις στείλουν που; Στον Ζάρκερμπεργκ;

Η «βουλεύτρια» του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου, μπέρδεψε τα ΜΚΔ με τα ΜΜΕ, και πλήρης αγωνιστικής ορμής κήρυξε σάλπισμα: «Να αγωνιστούμε ώστε αυτός ο αντιδραστικός κατήφορος που έχουν πάρει τα ΜΜΕ στη χώρα μας να σταματήσει»! Αναφερόταν σε μια πλατφόρμα πλανητικής ς δικτύωσης με 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες και δικούς της κανονισμούς, και έκανε κριτική με όρους ελληνικών ΜΜΕ!

Ωστόσο αν κάποιος ξάφνιασε δυσάρεστα είναι ο Ευκλείδης. Παρά την εκλεκτική παιδεία του από τα διάφορα Ήτον, Σάσσεξ, Οξφόδη, Κεντ, κλπ., αγρίεψε για το μπανάρισμα της κας Ακρίτα και διέπραξε το σουρεαλιστικό: Κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αρχικά στον Πιερρακάκη, ερωτώντας για το ποιος είναι υπεύθυνος στην κυβέρνηση για… τη λογοκρισία στο Facebook!

Αφού τον καλωσορίσουμε στον πλανήτη γη, και του υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα δίκτυα απέκλεισαν κοτζάμ πλανητάρχη, να τον ενημερώσουμε ότι οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση ελάμβανε μέτρα, θα προσομοίαζε σε εκείνη του Ερντογάν που τα φίμωσε. Άλλη λύση κυβερνητικής παρέμβασης από το να πατήσεις το κουμπί off, δεν υπάρχει.

Δεν το ήξερε ο πολυσπουδαγμένος Ευκλείδης; Αν όχι κάκιστα, γιατί δείχνει ότι μετά τις σπουδές δεν έχει επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις. Αν το ήξερε (που το πιστεύουμε), και παρόλα αυτά κατέθετε λαϊκιστικές πομφόλυγες, επιβεβαίωσε αυτό που λέγεται: Η Ελλάδα χαλάει και τους καλύτερους!

Η λογοκρισία, ο μοντέρνος ολοκληρωτισμός του FB που έχει οδηγό της το ιερό δισκοπότηρο της πολιτικής ορθότητας (και στοχεύει στην απάλειψη των ακροτήτων λόγου και εικόνας, σκέψης και ακραίας πράξης), αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Θα διευθετηθεί μόνο από παρέμβαση διεθνικών Οργανισμών, η οποία επείγει να γίνει. Τα όσα συμβαίνουν εδώ δεν είναι παρά μια αστεία βαλκανική παρέκβαση.