Το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των Rafale συζήτησαν Ν. Παναγιωτόπουλος και Γάλλος πρέσβης

Το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των Rafale συζήτησαν Ν. Παναγιωτόπουλος και Γάλλος πρέσβης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονέβ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος και συζήτησε το χρονοδιάγραμμα, τις διαδικασίες αλλά και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην απόκτηση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο του American Hellenic Institute (AHI) με τίτλο «Ενημέρωση για την Ελληνική Πολιτική Άμυνας». τόνισε ότι «στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». 

Ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέλυσε την κατάσταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά μέχρι και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη συμμετοχή Σύρων μισθοφόρων, πιθανώς μαχητών του ISIS».

«Την τελευταία διετία», είπε ο υπουργός, «η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της επεκτατικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνοντας πολλές μονομερείς δράσεις κι αυτό φαίνεται και από τη παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη». «Επεμβαίνει», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της, στέλνει παράνομους μετανάστες μέσω του Αιγαίου παραβιάζοντας τα ελληνικά -και ευρωπαϊκό- σύνορα, ώστε να εξαναγκάσει την ΕΕ, να καταβάλλει χρηματική βοήθεια για την προσφυγική κρίση».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «διευρύνουμε περαιτέρω τη συμμαχική σχέση μας με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τον στρατηγικό διάλογό μας και τη διμερή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, μέσω της οποίας διέπεται η αμερικανική παρουσία στο Ναύσταθμο Σούδας, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα και τον Βόλο, καθώς και στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ