Τίποτα δεν είναι όπως χθες

Τίποτα δεν είναι όπως χθες

Δεν περνάει  μέρα που να μη γίνεται αισθητό, πόσο έχουν θορυβηθεί και Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ από την ισχυροποιημένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής η οποία καταγράφεται σε όλες μα σε όλες τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα.

Από τη μια δεχθήκαμε για παράδειγμα έντονη κριτική από τη Ν.Δ γιατί ψηφίσαμε την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και έχει ποτέ υπάρξει κόμμα αντιπολίτευσης στα μεταπολιτευτικά χρονικά που στήριξε την Κυβέρνηση σε πρόταση μομφής ή που ψήφισε στο σύνολο τον Προϋπολογισμό μιας Κυβέρνησης στηρίζοντάς τη. Σαν να μην έφτανε αυτό ακολούθησαν βαθυστόχαστες αναλύσεις αν αυτό δείχνει ότι «κοιτάμε προς ΣΥΡΙΖΑ».

Από την άλλη πλευρά αυτού του κακέκτυπου δικομματισμού μας εγκαλούν συχνά για το πώς αντιπολιτευόμαστε. Ποιοι; Αυτοί που με την αοριστολογία, την αδυναμία και τον λαϊκισμό τους αποτελούν δυόμισι χρόνια τον καλύτερο χορηγό της Κυβέρνησης, φροντίζοντας να του δίνουν σανίδα σωτηρίας κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Όταν η Κυβέρνηση δεχόταν βέλη από παντού για την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του τελευταίου κύματος κακοκαιρίας, αυτοί κατέθεταν πρόταση μομφής βοηθώντας τη Ν.Δ να συσπειρωθεί. Αυτοί που ψηφίζοντας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα έδωσαν τον χώρο της πατριωτικής ευθύνης στην Κυβέρνηση και έπρεπε να υπάρχει το ΚΙΝΑΛ για να δείξει ως γνήσιος εκφραστής των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς τι σημαίνει ευθύνη απέναντι στη θωράκιση της χώρας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κάποιοι και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για στελέχη του έβγαλαν τα δεξιόμετρα και τα αριστερόμετρα. Είναι κωμικοτραγικό, αυτοί που κυβέρνησαν με μια από τις πιο ακραίες εκδοχές της λαϊκίστικης ακροδεξιάς και που δεν τολμούν ακόμα και σήμερα να δεχτούν τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή στη χρεοκοπία της χώρας, εγκαλούν το ΚΙΝΑΛ ότι δεν είμαστε πολύ αντιδεξιοί όπως δήθεν είναι αυτοί. Από την άλλη Υπουργοί αλλά και ο Πρωθυπουργός αντί να ασχοληθούν με το τι θα κάνουν απέναντι στο κύμα ακρίβειας, «ανησυχούν» για το αν διαθέτουμε προτάσεις.

Καλό θα ήταν να αφήσουν κάποιοι την πολιτική κουτοπονηριά. Ας μαζέψουν τις μεζούρες ένθεν και ένθεν. Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν. Το καταλαβαίνει όμως πριν απ' όλα ο ελληνικός λαός.Το παιχνίδι όμως τέλειωσε. Δεν έχουμε ανάγκη από συμβουλάτορες και από υποβολείς. Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσει ανανεωμένο, αυτόνομο, ενωμένο, συσπειρώνοντας όλο και ευρύτερες δυνάμεις, ανατρέποντας τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλεγμένος μέσα από μια μαζική διαδικασία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τη συμμετοχή 270.000 ενεργών πολιτών εκφράζει πια την απαίτηση προς τον ίδιο και όλα τα μέλη και στελέχη για ενότητα, ανανέωση, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, επιστροφή στον πρωταγωνιστικό ρόλο που αρμόζει στον χώρο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Είναι σαν το ρολόι της ιστορίας να εναρμόνισε αυτή την αλλαγή, με τη φθορά που παρουσιάζει η Κυβέρνηση λόγω αμφισβήτησης πια της διαχειριστικής δυνατότητας της και του μεταρρυθμισμού της αλλά και της κατακόρυφης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πείθει πια κανένα, ανοίγοντας έτσι διαδρόμους παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ και δυνατότητες μιας νέας διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών.

Τώρα είναι η ιστορική, η κρίσιμη ώρα να επιχειρήσουμε ένα άλμα προς το μέλλον και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τον ούριο άνεμο που φυσάει στα πανιά μας για τη νέα προσπάθεια. Τα αποτελέσματα βέβαια των δημοσκοπήσεων αποτελούν μια εικόνα της στιγμής. Φέρνουν όμως στην επιφάνεια τις δυνατότητες, τις προσδοκίες. Δείχνουν ότι οι τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος μετακινούνται και μπορούν να διαμορφώσουν νέους συσχετισμούς που μέχρι λίγους μήνες δεν φανταζόμασταν και οι πιο αισιόδοξοι.

Αυτό είναι το στοίχημα και μπορούμε να το πετύχουμε με οργάνωση, ενότητα, συσπείρωση δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της Μεταρρύθμισης και της Οικολογίας διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα ανοιχτό, ελκυστικό ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους

Αυτό είναι το στοίχημα και θα το πετύχουμε με σύγχρονο λόγο, εναλλακτικό αφήγημα, καινοτόμες προτάσεις, σοβαρή και εποικοδομητική αλλά και αυστηρή αντιπολίτευση που τόσο έλειψε λόγω της αδυναμίας και του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι και το στοίχημα που θα πετύχουμε με μια πορεία προς τον λαό, μια επαναθέρμανση  των δεσμών μας με τους πολίτες που αγωνιούν για το αύριο της χώρας και της ζωής τους. Υπάρχουν δυνάμεις που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί έπαιξε με την αντίδρασή τους και προδομένοι αισθάνονται αδειασμένοι, πολίτες του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς που ψήφισαν το 2019 για να σιγουρέψουν την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την Κυβέρνηση και τώρα βλέπουν ότι δεν προχωράνε τα πράγματα όπως θα ήθελαν. Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του χώρου μας που απομακρύνθηκαν, απείχαν ακόμα και από εκλογές. Απευθυνόμαστε σ' όλους αυτούς και τους λέμε: Πάμε από την αρχή! Ας αλλάξουμε τις καταστάσεις.  

Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο την ηγεσία ή κάποια στελέχη . Μας αφορά όλους  . Όλοι μαζί με απαίτηση θα δώσουμε με δύναμη και αισιοδοξία αυτή τη μάχη. Νομίζω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις κάλπες όποτε και αν γίνουν εκλογές θα ξαφνιάσουν πολλούς …

* Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής