Τι αλλάζει στη νέα φάση χαλάρωσης - Ανθεκτική η ελληνική οικονομία
Στέλιος Πέτσας

Τι αλλάζει στη νέα φάση χαλάρωσης - Ανθεκτική η ελληνική οικονομία

Στη νέα φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τον κ. Πέτσα να επισημαίνει παράλληλα πως τα στοιχεία για την οικονομία που παρουσιάστηκαν σήμερα αποδεικνύουν την ανθεκτικότητά της παρά την πανδημία.

«Βαδίζουμε εδώ και εβδομάδες στη γέφυρα που οδηγεί στη νέα κανονικότητα. Συνεχίζουμε αυτή την πορεία, με πέντε ακόμη ενδιάμεσους σταθμούς. Στις 6, στις 8, στις 15 και τις 29 Ιουνίου καθώς και την 1η Ιουλίου 2020», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «από μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου επιτρέπεται:

- Η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους καθώς και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων

- Η λειτουργία κυλικείων και αναψυκτηρίων καθώς και η παροχή γευμάτων ή ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις

- Οι  υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Επίσης, ότι από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επαναλειτουργούν: κέντρα διασκέδασης, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, ντισκοτέκ, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, ίντερνετ καφέ.

Επανεκκινούν επίσης οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη-αθλητικές λέσχες χωρίς όμως εκδηλώσεις.

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Από την ίδια μέρα επαναλειτουργούν τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας, οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι, οι εγκαταστάσεις γυμναστικής, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα σωματικής ευεξίας (σάουνες και σπα), τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά και την Τετάρτη 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας πέραν δηλαδή των αεροδρομίων Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι από την ίδια μέρα (δηλ. 1η Ιουλίου) επανεκκινούν: οι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Και τόνισε: «υπογραμμίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, την απόσταση  μεταξύ των εξυπηρετουμένων καθώς και εξειδικευμένα μέτρα ανά κατηγορία δραστηριοτήτων».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την ύφεση 0,9% ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της παρά την πανδημία.

«Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων επισημαίνοντας: «ξεκίνησε από χθες την λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, με στόχο τη διοχέτευση στην αγορά κεφαλαίων ύψους 7 δισ ευρώ. Εγγυάται τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και αισθητά μειωμένες εξασφαλίσεις, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Ειδικότερα, με το νέο αυτό χρηματοοικονομικό εργαλείο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνειο κεφαλαίου κίνησης εγγυημένο έως και 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν  να  υποβάλουν την αίτησή τους προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis».

Ακόμη, πρόσθεσε για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία: «το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων και οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, σε συνεργασία με  το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν, από 1η Ιουνίου, εθελοντική  διεξαγωγή του τεστ αυτού στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με προοπτική να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας».

Για ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «για την διευκόλυνση των επαγγελματιών αγροτών τίθεται σε εφαρμογή ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να εκδίδουν σχετική  βεβαίωση χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, ή το κινητό τους τηλέφωνο. Σημειώνεται ότι η βεβαίωση ισχύει για την περίοδο από την 1η ως το τέλος του χρόνου και αφορά τους αγρότες για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ ξεκίνησε τη λειτουργία της - ως ψηφιακή δεξαμενή Πολιτισμού, προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες - η πλατφόρμα digitalculture.gov.gr του υπουργείου Πολιτισμού. Έχουν συγκεντρωθεί οι πολιτιστικές παραγωγές που  βρίσκονται  στο διαδίκτυο, με ελεύθερη πρόσβαση και υπάρχουν σε διακριτές ενότητες, όπως η Μουσική, το Θέατρο, ο Κινηματογράφος, το Βιβλίο, τα Μουσεία, οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό, ενώ θα συγκεντρώνει, θα ενημερώνει και θα συνδέει τους πολίτες με τα καθημερινά δρώμενα, που προσφέρονται δωρεάν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή προς την ηγεσία της Ευρώπης, γνωστοποίησε τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου. 

Προηγουμένως είχε αναφέρει πως «Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απόψε στις 8, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση της καμπάνιας για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, που διοργανώνεται στον κινηματογράφο Αίγλη του Ζαππείου. Και τόνισε: «η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον Κόσμο, με όρους ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας. Με ενισχυμένη την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην πατρίδα μας, διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «αύριο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση. Είναι ένα ακόμη πρόγραμμα που σύντομα θα γίνει νόμος του Κράτους και θα μπει σε εφαρμογή στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ξεδιπλώνεται σταθερά, με φιλόδοξους στόχους για την Πατρίδα μας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες  και χρονικά οριοθετημένες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η απολιγνιτοποίηση, η προώθηση της ανακύκλωσης και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή δεν είναι μια κλαδική πρωτοβουλία που αφορά για παράδειγμα τη βιομηχανία, ούτε μια απλή πτυχή της οριζόντιας πολιτικής  για το περιβάλλον. Είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που μιλά για την Ελλάδα που αλλάζει και για το μέλλον της».

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι «τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες, λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση. Με τα βήματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και με αυτά που ακολουθούν από τις 6 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, συνολικά, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι (δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή) και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις (δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή)».

Για άλλη μία φορά ωστόσο επέστησε την προσοχή όλων τονίζοντας: «Ολοκληρώνεται, έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Ας μην κάνουμε λάθος όμως. Ας μην εφησυχάζουμε. Για αυτό ακριβώς οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πολύ σχολαστικά τους κανόνες και τα πρωτόκολλα υγιεινής, που διαμορφώνονται με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είναι η πυξίδα που μας οδηγεί με ασφάλεια στη νέα κανονικότητα.

Κρατάμε στο διάστημα που ακολουθεί το άυλο εθνικό κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου: την εμπιστοσύνη που σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα, και την αναβαπτισμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Και συνεχίζουμε  κοιτώντας μπροστά: άμυνα στην πανδημία, αντεπίθεση στην οικονομία. Με προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της ευημερίας για όλους, η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά και δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή μετεκλογικά.  

Παράλληλα προωθούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες». 

Αναλυτικά ανέφερε ότι  «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά, με σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  στην ανάθεση της Διαχείρισης, της Λειτουργίας και της Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

 Έτσι:

- Εισάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στις υπηρεσίες του συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης του.

- Προτεραιοποιούνται οι ανάγκες που αφορούν στη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου.

- Προωθούνται τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση, με έξοδα του Ιδιώτη. 

- Προχωρά η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού, προς όφελος των καταναλωτών. 

- Μπαίνουν σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε.

- Ελέγχονται οι διαρροές του δικτύου που κοστίζουν ακριβά.

- Αξιολογείται η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες. Αναβαθμίζεται λοιπόν το δίκτυο, προς όφελος των καταναλωτών. Το νερό δεν πωλείται.

Στο μεταξύ, έγινε ήδη ένα ακόμη βήμα για την έναρξη του μεγάλου και εμβληματικού έργου στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκδόθηκε την 1η Ιουνίου, από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, η προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020 διαπιστωτική πράξη, για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης κτιρίων, που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».