Ταξίδι πολλών δισ. ευρώ του Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα

Ταξίδι πολλών δισ. ευρώ του Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα

Επίσκεψη αξίας 4 δις ευρώ αναμένεται να κάνει ο διάδοχος του Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα ταξιδέψει στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της ίδιας μέρας. Μια επίσκεψη που θα χαρακτηριστεί από την υπογραφή σειράς συμφωνιών συνολικού ύψους 4 δις ευρώ.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι βάσεις για την επερχόμενη επίσκεψη μπήκαν στα δύο ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, καθώς η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην συνεργασία με τον «γίγαντα» της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αναφέρεται η Σαουδική Αραβία. 

Ενδεικτικό της τεράστιας σημασίας που δίνει η σαουδαραβική πλευρά στην συγκεκριμένη επίσκεψη είναι ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του διαδόχου στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2018, στοιχείο που αναδεικνύει το πως αντιλαμβάνεται η χώρα του Κόλπου, τις σχέσεις της με την Ελλάδα. 

Μαζί με τον πρίγκιπα Σαλμάν θα ταξιδέψει στην Αθήνα και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή οι επιχειρηματίες θα υπογράψουν 18 συμφωνίες με Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι αθροιστικά θα αγγίξουν τα 4 δις ευρώ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η εξαγορά νοσοκομειακής μονάδας στην Αττική από μεγάλη εταιρία υγείας της Σαουδικής Αραβίας, η συμφωνία μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών των δύο χωρών και η εξαγορά ενός πρότυπου ογκολογικού νοσοκομείου στην Αττική. 

 Εκτός βέβαια από τις συμφωνίες μεταξύ εταιριών την Τρίτη θα σφραγιστεί και μία σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών που θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τον πολιτισμό, τις επενδύσεις, την άμυνα κ.α. 

Κορωνίδα των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας θα είναι η υπογραφή για το νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και  Σαουδικής Αραβίας, το οποίο θα κοστίσει περίπου 1 δις ευρώ. Το έργο θα εκκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.