Τα  τρία  σενάρια για την προανακριτική - Αρχές Οκτωβρίου η πρόταση

Τα τρία σενάρια για την προανακριτική - Αρχές Οκτωβρίου η πρόταση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης, που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Όσα περιλαμβάνονται στην κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή αποτελούν ουσιαστικά ισχυρές ενδείξεις για τη γαλάζια παράταξη, και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή θα στηριχθούν για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες για τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, όπως έλεγαν στο liberal.gr ανώτατες κοινοβουλευτικές στιγμές, φαίνεται ότι το σενάριο της επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνης είναι το επικρατέστερο. Για την ιστορία εφόσον, κριθεί ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα, τότε οι κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις θα είναι σαφώς λιγότερες, όπως συνέβη στην περίπτωση των 10 πολιτικών προσώπων, πριν από μερικούς μήνες, όπου απλά συζητήθηκε η αρμοδιότητα για να επιστρέψει εν τέλει η δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Το παραπάνω σενάριο, πάντως, δεν είναι το μοναδικό. Για παράδειγμα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» τόνισε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει «με ποιο νόμιμο τρόπο μπορεί η Βουλή να αναπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, χωρίς να παραλείψει να εκπληρώσει την εξαιρετική δικαστική αρμοδιότητα που έχει για τα υπουργικά  εγκλήματα». Με λίγα λόγια, ο κ. Τζαβάρας και ενδεχομένως και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, προωθούν το σενάριο η προανακριτική επιτροπή να φτάσει μέχρι τέλους με τα υπάρχοντα στοιχεία και αν τελικά αυτά κριθούν επαρκή ο κ. Παπαγγελόπουλος να οδηγηθεί στο ειδικό δικαστήριο.

Ωστόσο, υπάρχει και μια ακόμα πιθανότητα: να κληθούν κανονικά μάρτυρες και αφού εξεταστούν (μέχρι κάποιο βαθμό) η επιτροπή να διαπιστώσει ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της και άρα η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη. Το σενάριο, αυτό, βέβαια θεωρείται αρκετά «επίφοβο», δεδομένων των πιθανών έντονων αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν αφενός από το αδίκημα το οποίο θα αποδοθεί στον Δ. Παπαγγελόπουλο. Για παράδειγμα, η  ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας , η οποία όμως έχει τελεστεί κατά τη Ν.Δ από την Ελένη Τουλουπάκη και η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα ενδεχομένως μπορούν να στείλουν πίσω στη τακτική δικαιοσύνη την υπόθεση.

Πολλά, τέλος, θα κριθούν και  από την εν γένει στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δηλαδή επιχειρήσει να ταυτιστεί μαζί του ή πάρει αποστάσεις και επί της ουσίας… συναινέσει (έστω κι αν για τα μάτια του κόσμου καταγγείλει τη διαδικασία) σε οποιαδήποτε απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.