ΣΥΡΙΖΑ; Όχι ευχαριστώ, λέει το 72%

ΣΥΡΙΖΑ; Όχι ευχαριστώ, λέει το 72%

Του Τάσου Ευαγγελίου

Οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και οι παροχές δεν πείθουν πλέον κανέναν, ακόμη και την συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Το «λεφτά υπάρχουν» και το «Ευκλείδη δώστα όλα» δεν κόβουν πλέον εισιτήρια. 

Η πραγματικότητα είναι πως οι ψηφοφόροι έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και το 1 δισ. που μοιράζει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να «εξαγοράσει» την ψήφο τους, φέρνει ίσως και αντίθετα αποτελέσματα, αφού για μια ακόμη φορά δείχνει ο ίδιος και το επιτελείο του να υποτιμούν τον λαό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, το 71,9% δηλώνει πως δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και θα εφαρμοστούν άρον άρον δεν πρόκειται να τους αλλάξουν γνώμη.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την πραγματική οικονομία. Στέγνωσε την αγορά προκειμένου να μαζέψει χρήματα και να τα μοιράσει υπό την μορφή επιδομάτων. Έχοντας πάρει 10 και επιστρέφοντας 1 το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ο πανικός και η αγωνία για τις επερχόμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν και παλιά οικονομικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο liberal.gr στις 8 Μαΐου, δήλωνε πως «όταν ο κόσμος πάρει πολιτική κατεύθυνση, όπως συμβαίνει τώρα, ό,τι και να του δώσεις, ό,τι και να του υποσχεθείς προεκλογικά δεν μεταβάλλει άποψη».

Αυτό έχει συμβεί κατ'' επανάληψη στο παρελθόν από τις εκλογές του 1981 μέχρι και σήμερα. Οι πολίτες όταν διαπιστώσουν πως επιχειρείται η εξαγορά της ψήφου τους αντιδρούν. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνει και το στοιχείο της παράστασης νίκης που σταθερά δείχνει διαφορά της τάξης του 40% και άνω μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν καταλήξει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αποχωρεί. 

Άλλωστε το γνωρίζει και ο ίδιος, όπως και το επιτελείο του Μαξίμου. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως μια «δημοσκόπηση» αν και στη Βουλή ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση του πακέτου Τσίπρα με τις παροχές το Μαξίμου επιχειρεί να δείξει μια εικόνα αλλαγής κλίματος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλά για νίκη στις ευρωεκλογές κάνοντας λόγο για ντέρμπι. Στη γραμμή αυτή κινούνται και τα στελέχη του κόμματός σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν θετικό κλίμα.

Η δημοσκόπηση αυτή στο σύνολό της γκρεμίζει το αφήγημα αυτό. Και ως προς την αποδοχή των μέτρων και το αποτέλεσμά τους και ως προς το στοιχείο της παράστασης νίκης. Επίσης, σημαντικό είναι και το γεγονός πως ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχονται τρίτοι, μετά τον Κανέναν, ως προς το ερώτημα για τη διαχείριση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.