Συρία: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν την 29η Ιανουαρίου

Συρία: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν την 29η Ιανουαρίου

Οι συνομιλίες για την ειρήνη στη Συρία, οι οποίες αναμενόταν ότι θα άρχιζαν σήμερα στη Γενεύη, θα ξεκινήσουν τελικά την 29η Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν 6 μήνες, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι προσκλήσεις δεν έχουν ακόμη αποσταλεί.

«Υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι. Και θα τους ακούσετε, αφού πρώτα ακούσετε το γεγονός ότι σκοπός μου είναι οι συνομιλίες να αρχίσουν την 29η (Ιανουαρίου) και ότι θα στείλουμε προσκλήσεις αύριο», ανέφερε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι συζητήσεις σχετικά με τον κατάλογο των προσκλήσεων στις συνομιλίες συνεχίζονται σε διάφορες πρωτεύουσες, ανάμεσά τους την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα, την Άγκυρα και το Ριάντ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία επισήμανε πως αναμένει να γίνουν «συνομιλίες εκ του σύνεγγυς» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα διαρκέσουν 6 μήνες και θα καλύψουν διάφορα θέματα κατά προτεραιότητα: την κήρυξη ευρείας εκεχειρίας, τη δράση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διακυβέρνηση, την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και τις μελλοντικές εκλογές.

«Μπορώ να σας πω εκ των προτέρων, μην εκπλαγείτε, θα υπάρξουν πολλές εντάσεις, πολλές αποχωρήσεις και προσελεύσεις διότι έπεσε μια βόμβα ή κάποιος έκανε μια επίθεση, θα το δείτε να συμβαίνει. Δεν θα σας καταπλήξει (...) αλλά είναι πιθανό να συμβεί», είπε ο ντε Μιστούρα. «Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ορμή» της διαδικασίας, υποστήριξε ο ίδιος.

Στις συνομιλίες, αναμένεται να συμμετάσχουν γυναικείες οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ., ενώ ο Στάφαν ντε Μιστούρα επέμεινε πως αναμένει πως η μορφή τους θα είναι «εκ τους σύνεγγυς» και όχι απευθείας.

Ακόμη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως θέλει να τεθεί σε εφαρμογή μια «αληθινή κατάπαυση του πυρός», με τη συμμετοχή όλων, πλην των δύο οργανώσεων που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από τη διεθνή κοινότητα—το ΙΚ και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

Ο ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες και πρόσθεσε πως σκοπεύει να είναι όσο πιο ευέλικτες είναι δυνατόν.

«Κάθε ημέρα που περνάει είναι μια χαμένη μέρα (που τα εμπόλεμα μέρη δεν προχωρούν στην εφαρμογή) εκεχειρίας και δεν διανέμεται βοήθεια», ανέφερε.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα απέρριψε τον όρο «Γενεύη 3» που έχει χρησιμοποιηθεί λόγω των δύο πρότερων δύο ανεπιτυχών προσπαθειών να τερματιστεί ο πόλεμος. «Δεν πρόκειται για μια Γενεύη 3», είπε και πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να αποδειχθούν «ένα success story».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ