8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στις εργασίες της τελευταίας ημέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στις εργασίες της τελευταίας ημέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ap Images

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Recinto Ferial Ifema της Μαδρίτης για να πάρει μέρος στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους. O Έλληνας πρωθυπουργός, θα μιλήσει στη Σύνοδο και μετά την ολοκλήρωσή της θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του, αφενός γιατί ξεπεράστηκαν «οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» της Τουρκίας, και θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στη Σουηδία και τη Φινλανδία, και αφετέρου, γιατί στην εισαγωγή του νέου στρατηγικού δόγματος συμπεριλαμβάνεται «η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία».

Το πρόγραμμα

Η Ρωσία, ως η πιο σημαντική απειλή για την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ, η Κίνα και οι νέες προκλήσεις της για την ασφάλεια, η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας με πάνω από 300.000 στρατιωτικές δυνάμεις, η διατήρηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία αλλά και η διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη θέση τους στην Ευρώπη, μέσω ενός «μόνιμου αρχηγείου» στην Πολωνία, μιας πρόσθετης εκ περιτροπής ταξιαρχίας στη Ρουμανία, περισσότερες αναπτύξεις στη Βαλτική, επιπλέον F -35 μοίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθετη αεράμυνα στη Γερμανία και την Ιταλία.

"Έχουμε έρθει στο ραντεβού" και "αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ", δήλωσε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι 30 ηγέτες της Συμμαχίας υπέγραψαν τη Δέσμευση του Ταμείου Καινοτομίας του NATO και ετοιμάζονται να βγάλουν την οικογενειακή φωτογραφία της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη. Η τρίτη συνεδρίαση του Ατλαντικού Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα είναι αφιερωμένη στο «νότιο τόξο», που αφορά στα σύνορα με την Αφρική.

Περίπου στη 1.15 ώρα Ελλάδας θα δοθεί η τρίτη και τελευταία συνέντευξη Τύπου για τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, θα υπάρξει και συνέντευξη Τύπου του Πέδρο Σάντσεθ στην οποία θα κάνει απολογισμό της συνόδου.

Οι αντιπροσωπείες θα αρχίσουν να αναχωρούν αμέσως μετά από τα δύο αεροδρόμια της Μαδρίτης, το Μπαράχας και τη στρατιωτική βάση στο Τορεχόν ντε Αρντόθ.

Με πληροφορίες από το ertnews.gr