Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τα απόνερα της Novartis

Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τα απόνερα της Novartis

Του Γιάννη Σιδέρη

Στον ένδοξο χώρο των υποσχέσεων του θρυλικού Προγράμματος Θεσσαλονίκης, από όπου αποχώρησε «λαοφίλητος» και με την πρωθυπουργία στο τσεπάκι, επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή τη φορά άδειος και ηττημένος, για πρώτη φορά στη ζωή του, καθώς ατύχησαν όσοι τον διαβεβαίωναν «ούτε μία στο εκατομμύριο».

Δεν θα προσπαθήσει να αποδομήσει ολοκληρωτικά το έργο της κυβέρνησης (άλλωστε δυόμισι μηνών έργο τι να αποδομήσει;). Θα προσπαθήσει αντιθέτως να το οικειοποιηθεί, επιβραβεύοντας εμμέσως τμήμα του, με τον ισχυρισμό ότι τα θετικά που εφαρμόζει η ΝΔ βασίζονται στη δική του πετυχημένη κυβερνητική πολιτική, «στα έτοιμα» όπως λέει. Άλλωστε «τα είχε» στο πρόγραμμα να τα υλοποιήσει το 2020-21, αλλά δεν πρόλαβε!

Φυσικά θα πει και άλλα, για το πόσο λειτούργησε επ'' αγαθώ η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα βρει τον αντιπολιτευτικό εαυτό του στην καταγγελία του αναπτυξιακού νόμου, στην «αδιαφορία» της κυβέρνησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στις συλλογικές συμβάσεις, το Μετρό Θεσσαλονίκης, τις Σκουριές, τον Χρυσό της Θράκης, κλπ. Ωστόσο αυτά είναι τα προφανή και τυπικώς αναμενόμενα.

Εκείνο όμως που ρίχνει βαριά την σκιά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Novartis. Την ξεκίνησαν με την ανάλαφρη αισιοδοξία ότι θα αποβεί το ικρίωμα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών που θα έκαναν τον Σεπτέμβριο. Πίστευαν ότι η ευφάνταστη ραδιουργική ικανότητα του λεγόμενου Ρασπούτιν, και η γνώση του επί των υπόγειων διαδρομών και διασυνδέσεων των παραδικαστικών αποφυάδων, θα τους οδηγούσε, όχι σε εκείνο που προέτρεψε ο Πολάκης (αν δε βάλουμε δυο τρεις στη φυλακή κυβέρνηση δεν παίρνουμε), αλλά στο να βρεθούν ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων υπόδικα και κατάπτυστα, ενώ τα κόμματά τους θα γίνονταν μαγνήτες της λαϊκής οργής – με αντίτιμο μια εκ νέου νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά το γνωστό κλισέ, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια οι Θεοί γελούν. Οι εκλογές, λαού θέλοντος, ήρθαν πρόωρα, και η Novartis αντί να γίνει ικρίωμα της πρώην αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε λαιμητόμο για τη νυν.

Ο φόβος να αποκαλυφθεί πραγματική η καταγγελλόμενη ως σκευωρία, είναι απτός. Τους προβληματίζει κυρίως και εντόνως το ενδεχόμενο να βρεθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως κατηγορούμενος για σκευωρία ενώπιον δικαστηρίου, καθώς έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του ο Αντώνης Σαμαράς. Η Βουλή εφόσον φτάσει αμελητί το όνομά του, θα πρέπει να συναινέσει στην άρση ασυλίας του. Το τι θα συμβεί, δεν είναι θέμα της Βουλής, όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, άρα στο κόμμα του εναπόκειται η απόφαση. Παρεισφρέουν βέβαια πολιτικές σκοπιμότητες και αναγκαιότητες για ήπιο κλίμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει απερίσπαστη και χωρίς εντάσεις το έργο της. Όμως η παραπομπή, αφού ανεφέρθη το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, μοιάζει αναπόφευκτη.

Φευ, δεν είχαν υπολογίσει ότι τόσο νωρίς θα βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, και τα νήματα που κινούσαν θα φύγουν από τα χέρια τους. Ωστόσο θα αντεπιτεθούν επικοινωνιακά καταλογίζοντας στην κυβέρνηση θεατρικό αντιπερισπασμό, προκειμένου να στρέψει την προσοχή του λαού μακράν του αντιλαϊκού της έργου. Η χρονική συγκυρία επιτρέπει έναν τέτοιο συσχετισμό καθώς θα τύχουν περίπου παράλληλες οι δράσεις της συζήτησης για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, της συζήτησης του Φορολογικού νομοσχεδίου, και η ενδεχόμενη συζήτηση για εξεταστική επιτροπή.

Η καταφυγή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Νοβάρτις είναι πραγματικό σκάνδαλο, και η κυβέρνησή του ξεκίνησε την διερεύνησή του. Το ξέρουν και οι ίδιοι - συζητήσεις με στελέχη τους - ότι είναι αδύνατη έως αχνή υπερασπιστική γραμμή. Ουδείς τους κατηγορεί γιατί προσπάθησαν να ξετυλίξουν τον λαβύρινθο ενός σκανδάλου. Κατηγορούνται γιατί με αφορμή το υπαρκτό σκάνδαλο, που δεν άγγιξαν καν, κατασκεύασαν σκευωρία κατά συγκεκριμένων αντιπάλων τους.

Άλλωστε εν τοις πράγμασι θα κληθούν - και επί αποδείξει να γνωστοποιήσουν - ποιες ήταν οι ενέργειες διαλεύκανσης του σκανδάλου, πριν τυλίξουν στο δίκτυ του πανελλήνιου ευτελισμού πολιτικά πρόσωπα υψηλής θεσμικής υπόστασης. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες ενέργειες η θέση του ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνεται.

Στο εξής, ενώ από τον πολιτικό του λόγο αποσύρθηκαν οι υποσχέσεις (και παραμένουν οι αυτάρεσκες αναφορές στο έργο του), θα προστεθούν οι απολογίες για τη Novartis. Τα δύσκολα είναι μπροστά για τον ΣΥΡΙΖΑ.