Στην Αντίς Αμπέμπα ο Τέρενς Κουίκ για συνομιλίες

Στην Αντίς Αμπέμπα ο Τέρενς Κουίκ για συνομιλίες

Tην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, πριν την αναχώρηση του από την Αιθιοπία.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, εκεί συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Πρέσβυ κ. Kwesi Quartey και με την Επίτροπο Αφρικανικής Ένωσης αρμόδια Πολιτικών Υποθέσεων, κα Cessouma Minata Samate.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικάνικης Ένωσης, με επίκεντρο τα αναπτυξιακά και τα ανθρωπιστικά προγράμματα της Αφρικανικής ηπείρου, για την οποία συνεργασία η Ελλάδα δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή της σε όλες τις αντίστοιχες Υπουργικές συνόδους η συνόδους κορυφής, αλλά και σε αντίστοιχες επιτροπές είτε της Ε.Ε. είτε από κοινού των δυο Ενώσεων.

Και οι δύο συνομιλητές του Υφυπουργού Εξωτερικών επικρότησαν το έντονο ενδιαφέρον, που δείχνει τη τελευταία διετία η ελληνική κυβέρνηση, για τα θέματα της Αφρικής, έχοντας γνώση και των επισκέψεων του Υφυπουργού Εξωτερικών σε χώρες, όπου υπάρχουν και αξιοσημείωτες Ομογενειακές κοινότητες.

«Οι Έλληνες της Αφρικής δεν υπήρξαν ποτέ κομμάτι κάποια αποικιοκρατικής δύναμης. Και αυτό τους κάνει απόλυτα σεβαστούς από τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες των χωρών, όπου βιώνουν από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στις συνέργειες της ελληνικής κυβέρνησης είτε αυτόνομα είτε στα πλαίσια της Ε.Ε., για την αναπτυξιακή πορεία της Αφρικής.

Μια ανάπτυξη, η οποία παράγει και θέσεις εργασίας, αποτρέποντας και τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες «ξεγυμνώνουν» πολλά κράτη από νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα και έντονο πρόβλημα προς τη πλευρά της Ευρώπης, με την Ελλάδα να δέχεται ένα σημαντικό φορτίο αυτών των ροών, όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου».

Αυτό τόνισε ο κ. Τέρενς Κουίκ προσθέτοντας, ότι με τις αλλεπάλληλες ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές που πραγματοποιούνται σε αφρικανικές χώρες, δεν ωφελείται μόνο η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών εταιριών, αλλά κι οι αφρικανικές χώρες υποδοχής τους, σε ένα win - win αποτέλεσμα, όπως είχε τονίσει και η Πρόεδρος της Αιθιοπίας κα Sale-Gouork Zeounta στον Υφυπεξ, που είχε κάνει δεκτό τη προηγούμενη ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Αντίς Αμπέμπα.

Τέλος, ο κ. Κουίκ επεσήμανε την εξαιρετικής σημασίας συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας, η οποία μπορεί να γίνει ένας οδηγός για την επίτευξη αντιστοίχων συμφωνιών μεταξύ κρατών ή και μέσα σε κράτη-μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς υπάρχουν πολλές τραυματικές εστίες εντάσεων.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Πρέσβης κ. Kwesi Quartey ζήτησε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και ο κ. Κουίκ τον παρότρυνε, με τη πρώτη ευκαιρία που θα βρεθεί στην Ευρώπη, να επισκεφτεί και την Αθήνα.

Στις δύο ξεχωριστές συναντήσεις μετείχε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Νίκος Πατακιάς.