Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων
ΤΕΣΤ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ 4

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, λίγες ημέρες μετά την αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι η διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν χρειάζεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια 200 θετικές ψήφους.

Αύξηση βουλευτών επικρατείας

Με το σχέδιο νόμου αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15 προκειμένου να «χωρέσουν» και όσοι θα προταθούν από τα κόμματα για να εκπροσωπήσουν τον απόδημο Ελληνισμό. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν - χωρίς σταυρό προτίμησης - το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Διαδικασία

Οι Έλληνες του Εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να παρουσιαστούν στα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν και εκεί να ψηφίσουν, δηλαδή δεν θα μπορούν μέσω επιστολής. Τα εκλογικά τμήματα θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Ποιοι ψηφίζουν

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα

(όχι απαραιτήτως συνεχόμενα)  

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν φροντίσει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω ειδικής πύλης , η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός 2 μηνών από τη ψήφιση του νόμου, ενώ εφόσον ο εκλογέας συναινεί στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων που είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του δημοσίου θα αντλούνται αυτεπάγγελτα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ψηφοφόρος θα πρέπει να αποδείξει ότι διαμένει στο εξωτερικό και πληροί τους όρους για να ψηφίσει.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:  

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής 

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Ωστόσο, υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται εφόσον:  

- ο εκλογέας δεν είναι άνω των 30 ετών 

- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ.