Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ τις παρακολουθήσεις μέσω social media

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ τις παρακολουθήσεις μέσω social media

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης, μετά την έμμεση παραδοχή ότι οι πολίτες παρακολουθούνται για τα όσα γράφουν στα social media στην οποία προχώρησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τις προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά.

Ειδικότερα στην ερώτησή του ο κ. Σταμάτης αναφέρει ότι «στον απόηχο των προσαγωγών πολιτών στα Γιαννιτσά, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη προέβη σε μια δήλωση-παραδοχή, αδιανόητη για το δημοκρατικό πολίτευμά μας».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η κ. Γεροβασίλη «παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι οι προσαγωγές των πολιτών έγιναν ύστερα από παρακολούθηση των αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και για προληπτικούς λόγους!».

Ο βουλευτής της ΝΔ προσθέτει ότι ακόμα «η παραδοχή αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναδάκη, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει "ειδικός μηχανισμός" παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου, ο οποίος, μάλιστα, διεχώριζε τους χρήστες σε "δεξιούς" και "αριστερούς"».

Ως εκ τούτου, ο κ. Σταμάτης τονίζει ότι «οι δημόσιες αυτές παραδοχές εγείρουν μείζονα ζητήματα ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και των θεσμών και συνιστούν ανεπίτρεπτο περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών» και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν:

- Υπάρχουν μηχανισμοί καταγραφής και ανάλυσης της πολιτικής συμπεριφοράς των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης;

- Πόσο νόμιμη είναι η δραστηριοποίηση τέτοιων κρατικών μηχανισμών και υπό ποιο καθεστώς ελέγχου λειτουργούν;

- Πόσο συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα και με τους κανόνες της δικαιοσύνης η προληπτική προσαγωγή πολιτών, που παραπέμπει σε συμπεριφορές ολοκληρωτικών καθεστώτων;