Στ. Πέτσας: «Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας - Ιταλίας»

Στ. Πέτσας: «Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας - Ιταλίας»

Θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας και Ιταλίας δεν υπάρχει, εκτίμησε ο Στ. Πέτσας σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ. Τόνισε ακόμη πως η επιστολή Μ. Πομπέο στον Κυρ. Μητσοτάκη αποτελεί «αποστομωτική απάντηση» προς όσους έσπευσαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε για το ενδεχόμενο κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας - Ιταλίας, που προέκυψε μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων» και επισήμανε τη σαφή καταδίκη από πλευράς Ιταλίας των τουρκικών προκλήσεων.

«Πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ», πρόσθεσε. «Όσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed.», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και για τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε διακοπή συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακιων για τα ΜΟΕ. Ευελπιστούμε σε συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και όχι σε κλιμάκωση».

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sozcu που ήθελε τη Μόσχα να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος με αντάλλαγμα η Τουρκία να προσφέρει τη συνεργασία της στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στη διάψευση της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. 

Ερωτηθείς, ακόμα, για το θέμα προσφυγής στη Χάγη ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι για να φτάσουμε μέχρι εκεί θα πρέπει να έχουν γίνει προηγουμένως άλλα βήματα με «πρώτο την άρση των προκλητικών ενεργειών, δεύτερο να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να υπάρξουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις και μετά η συνυπογραφή συνυποσχετικού».

«Αποστομωτική απάντηση η επιστολή Πομπέο»

Αποστομωτική απάντηση προς όσους έσπευσαν να απαξιώσουν την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει παράλληλα πως οι ΗΠΑ επανέλαβαν την δέσμευσή τους για τη στήριξη της ασφάλειας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, δίνοντας στη δημοσιότητα την επιστολή στήριξης του Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως στην επιστολή του Μάικ Πομπέο, τονίζεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

«Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι «οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Τέλος, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως στους λεονταρισμούς και τις προκλητικές ενέργειες της πλευράς της Τουρκίας, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. «Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.