Μ. Σχοινάς: «Να διαχωρίσουμε την ετικέτα από την ουσία»

Μ. Σχοινάς: «Να διαχωρίσουμε την ετικέτα από την ουσία»

«Να διαχωρίσουμε την ετικέτα από την ουσία», τόνισε ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο Protagon.gr για τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου που του ανατέθηκε, για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής».

«Ο ρόλος είναι διττός και υποδηλώνει την Ευρώπη που προστατεύει, αλλά και την Ευρώπη που ανοίγει δρόμους. Είναι και το δεύτερο εξίσου σημαντικό», τονίζει χαρακτηριστικά ο Έλληνας επίτροπος.

Μεταξύ των αντιδράσεων για το χαρτοφυλάκιο της «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», ξεχώρισε εκείνη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν. Ο κ. Γιούνκερ, στηλίτευσε την επιλογή της διαδόχου του, Ούροσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά υπερασπίστηκε τον Μαργαρίτη Σχοινά λέγοντας ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου «δεν ταιριάζει με τις προσωπικές αξίες του Έλληνα υποψηφίου».

«Με τον Γιουνκέρ, γνωριστήκαμε ενόσω ήμουν ευρωβουλευτής», περιγράφει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Του ασκούσα αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο, εκείνος ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Νομίζω ότι με ξεχώρισε λόγω του μικρού της ηλικίας, κι όταν πια έγινε πρόεδρος με θυμήθηκε. Αναζητούσε έναν Έλληνα πολιτικό που να ξέρει την Ευρώπη. Ανέλαβα (επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν) τη χειρότερη στιγμή, κάτω από το μαύρο σύννεφο που είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του... Τότε συνδεθήκαμε στενά φιλικά, κι ας στέκονταν οι περισσότεροι στη δημόσια εικόνα του alter ego του προέδρου της Κομισιόν. Ζήσαμε δραματικές στιγμές, από το καλοκαίρι του 2014 ως τον Αύγουστο του 2015. Νιώθαμε ότι μας ακουμπούσε η Ιστορία», λέει ο κ. Σχοινάς.

Επίσης, ο Έλληνας επίτροπος, τονίζει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ, τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρα της 29ης Ιουνίου και αφού είχε ήδη ανακοινωθεί το δημοψήφισμα από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ενώ προετοιμαζόταν για την ομιλία του, ο Γιούνκερ, απερίγραπτα φορτισμένος, ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις, αποφάσισε ότι ήθελε να απευθυνθεί “προσωπικά” στον ελληνικό λαό, να πει κάτι που θα του “μιλούσε” απευθείας. “Η Ευρώπη είναι η Ελλάδα, και η Ελλάδα είναι η Ευρώπη”· Ο ίδιος συνέταξε τη φράση που συμπύκνωνε τη θέση του, το συναίσθημα του, τη στάση του υπέρ του “Ναι”. Και ασφαλώς ήταν η κορυφαία στιγμή της πενταετίας».

«Όλη μου η ζωή, στην Ελλάδα· όλη μου η καριέρα, στην Ευρώπη. Δεν λειτουργούν αντιθετικά –ξέρετε- αυτά, αλλά συμβιωτικά. Είμαι εξάλλου προϊόν της “άλλης” Ελλάδας: κατάγομαι από την ελληνική επαρχία, οι γονείς μου ήταν εκπαιδευτικοί, πήγα στο δημόσιο σχολείο, έμαθα αγγλικά και γαλλικά στο φροντιστήριο. Στην Ευρώπη, με θεωρούν ως τον πιο Ευρωπαίο Έλληνα, και στην Ελλάδα ως τον πιο Έλληνα Ευρωπαίο. Είναι αυτονόητα τα εχέγγυα», τονίζει ο κ. Σχοινάς.