Ρίχνουν φως στο «παρακράτος» του «Ρασπούτιν»
Ράικου και Αθανασίου

Ρίχνουν φως στο «παρακράτος» του «Ρασπούτιν»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πιέσεις προς λειτουργούς της δικαιοσύνης προκειμένου να μεριμνήσουν υπέρ ή κατά υποθέσεων και πέραν αυτής της σκευωρίας της Novartis, καθώς και μεθοδεύσεις από τον Δ. Παπαγγελόπουλο φέρνουν στο φως οι καταθέσεις στην προανακριτική της Ελένης Ράικου και του Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος χθές επιβεβαίωσε ότι δεχόταν πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης.

Η αντιεισαγγελέας, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελ. Ράικου, ταύτισε τον Δ. Παπαγγελόπολο με το πρόσωπο που ως «Ρασπούτιν» έχει καταγγελθεί για παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης σε βαθμό που ασκούσε πιέσεις προκειμένου να κατηγορηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis.

Χθες, ο έτερος αντιεισαγγελέας Π. Αθανασίου μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προανακριτική για πιέσεις που δεχόταν από το ίδιο πρόσωπο για να ασκήσει διώξεις σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματίες, εκδότες ζητώντας ακόμη και στοιχεία για συγκεκριμένους δημοσιογράφους ώστε να κατηγορηθούν για συγκεκριμένα αδικήματα. Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως σε άλλες περιπτώσεις δεχόταν πιέσεις για να μην ασκήσει πιέσεις προς συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία διεξαγόταν έρευνα.

Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Και μπορεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος να απειλεί με μηνύσεις όσους καταθέτουν σε βάρος του, η ύπαρξη δύο μαρτύρων από το χώρο της Δικαιοσύνης σε συνδυασμό και με την κατάθεση του τριτου εισαγγελέα Ι. Αγγελή, δένουν την υπόθεση ως προς την προσπάθεια χειραγώγησης δικαστών και εισαγγελέων.

Αυτό αναφέρουν πλέον και πηγές της επιτροπής που υποστηρίζουν πως  ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πλέον οι αποκαλύψεις τον ρόλο που διαδραματίζεται στο αλά ΣΥΡΙΖΑ «παραδικαστικό» κύκλωμα, συσσωρεύονται.

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης  εμφανίζεται, σύμφωνα με τις καταθέσεις, ως ο «πρωταγωνιστής» ενός συστήματος που θα αναλάμβανε την εξόντωση, ηθική αλλά και προσωπική, των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αυτό σήμαινε fake διώξεις. 

Είναι ενδεικτικά όσα, χθες, αποκάλυψε ο κ. Αθανασίου: ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να κατάθεσε ότι του ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία, ενώ όπως κατήγγειλε τον πίεζε αφόρητα για διάφορες υποθέσεις.  Για παράδειγμα υπέστη πιέσεις σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Έφτασε, σύμφωνα με τον ίδιο, στο σημείο να απειλεί πως αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα «βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο».

«Τον ρώτησα "μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία"; συνέχισε αναφέροντας πως του απάντησε "όχι όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει"», Αναφέρθηκε δε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου σημειώνοντας πως «Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο; Λέω όχι. Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;» και κατέληξε λέγοντας «έμεινα εμβρόντητος»,

Μαζί με την κατάθεση της Ε. Ράικου πλέον συμπληρώνεται το παζλ των πιέσεων και φυσικά -σύμφωνα με γαλάζια στελέχη- στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εναντίον του πρώην Υπουργού. Εξ ου και το γεγονός πως η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για σοκαριστικές λεπτομέρειες που παραπέμπουν στη λειτουργία ενός παρακράτους, το οποίο είχε πρωταγωνιστή τον Δ. Παπαγγελόπουλο με στόχο πολιτικούς αντιπάλους αλλά και επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι επί της ουσίας τα στοιχεία που έρχονται στο φως από την προανακριτική «παραπέμπουν στη λειτουργία ενός παρακράτους στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης που θυμίζει σκοτεινά καθεστώτα κι όχι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Οι καταθέσεις στην προανακριτική συνεχίζονται. Ουδείς δύναται να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες μαρτυρίες. Σε κάθε περίπτωσή πάντως τα μέλη της προανακριτικής αναμένουν τις απαντήσεις των εμπλεκόμενων και κυρίως της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία βέβαια διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί να καταθέσει… 

Σημειώνεται πως το όνομα της Ελ. Τουλουπάκη αναφέρθηκε και από τους δύο μάρτυρες όπως έχει αναφερθεί και από τον Ι. Αγγελή σχετικά με τις σχέσεις με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και την απ ευθείας επικοινωνία που διατηρούσαν.