Προανακριτική: Χωρίς κουκούλες και δια ζώσης οι προστατευόμενοι

Προανακριτική: Χωρίς κουκούλες και δια ζώσης οι προστατευόμενοι

Ο δρόμος για την εξέταση των κουκουλοφόρων μαρτύρων δίχως τις περιβόητες «κουκούλες» είναι πλέον ορθάνοικτος. Η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» θα βρεθούν ενώπιον της εξαμελούς αντιπροσωπείας της προανακριτικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, προκειμένου να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που θα τεθούν.

Αυτά κυρίως εστιάζονται στον τρόπο που προσεγγίστηκαν από την εισαγγελία Διαφθοράς, εάν εισήλθαν με «νόμιμο» τρόπο στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων, αφού -όπως έλεγαν στελέχη της προανακριτικής- θα είναι η πρώτη φορά που θα απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. 

Επίσης, το γεγονός ότι τα μέλη επιτροπής θα μάθουν την ταυτότητά τους βοηθά στην αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής οι μάρτυρες, καθώς επίσης και η αξιοπιστία συγκεκριμένων προσώπων, που ενδεχομένως έχουν ήδη περάσει την πόρτα της Βουλής. Οι καταθέσεις τους θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές διότι όσα είπαν στην εισαγγελία Διαφθοράς αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της Ελένης Τουλουπάκη, ώστε να ασκήσει τις διώξεις στα 10 πολιτικά πρόσωπα, εκ των έχουν αρχειοθετηθεί ήδη οι επτά. 

Σε κάθε περίπτωση μοναδικός προβληματισμός των μελών της προανακριτικής είναι εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αρνηθούν είτε να βγάλουν την κουκούλα είτε να καταθέσουν. «Οποιαδήποτε προσπάθεια αποφυγής της εξέτασης, για την επιτροπή  θα ισοδυναμεί με ατράνταχτο στοιχείο απόπειρας απόκρυψης της αλήθειας», τόνιζαν αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας ότι θα ακολουθηθούν άλλοι δρόμοι εφόσον υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Το ζήτημα, βέβαια, θα συζητηθεί νωρίτερα στην αντιπροσωπεία της επιτροπής ως ενδεχόμενο προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη θέση από την αρχή, προς αποφυγή… παρανοήσεων. 

Πάντως αρμόδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι η εξέταση της επόμενης εβδομάδας αποτελεί ουσιαστικά την «συνέχεια», σε δικονομικό επίπεδο, αυτής του  αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έγινε δίχως αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, κάτι που περιγραφόταν ρητά στην έκθεση της κατάθεσης που είναι δημόσιο έγγραφο.

Γι’ αυτό, πήγες της προανακριτικής ξεκαθάριζαν ότι «εμείς δεν βγάζαμε κουκούλες αλλά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη προστασία των μαρτύρων», ενώ προσέθεταν με νόημα ότι «το πως θα γίνει η κατάθεση προσδιορίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μια σχετική Υπουργική Απόφαση αλλά και τη διάταξη της εισαγγελέως διαφθοράς», έλεγαν πηγές της προανακριτικής, υπενθυμίζοντας ότι τα παραπάνω ερμηνεύτηκαν από τον εισαγγελέα που έκανε την εξέταση στις 4/12/2019».