Προαναγγελία εκλογών η κάλυψη των κενών θέσεων της κυβέρνησης

Προαναγγελία εκλογών η κάλυψη των κενών θέσεων της κυβέρνησης

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ο... ανασχηματισμός που κατέληξε σε κάλυψη των κενών θέσεων της κυβέρνησης με ολίγον από ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πλέον ως άτυπη προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα. Αποφεύγοντας πιο δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έδειξε τις προθέσεις του και επιβεβαίωσε πως ο χρονικός ορίζοντας του Οκτωβρίου, παρότι αποτελεί για τον ίδιο ένα προσωπικό στοίχημα, έχει απομακρυνθεί.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου και την κάλυψη των θέσεων που δημιούργησαν τόσο η αποχώρηση των ΑΝΕΛ όσο και οι υποψηφιότητες των Νάσου Ηλιόπουλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου έδειξε πως οι εθνικές εκλογές είναι κοντά. Δεν τόλμησε παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα που ίσως προκαλούσαν εσωτερικές έριδες και γκρίνιες στελεχών και οι οποίες θα μπορούσαν να απορροφηθούν αν υπήρχε μπροστά ικανός εκλογικός χρόνος.

Ταυτόχρονα, με τις σημερινές του κινήσεις έριξε «λευκή πετσέτα». Ο... ανασχηματισμός του Κατρούγκαλου και των Μωραίτη, Τόλκα καθώς και της διευθύντριας του γραφείου του Τζανακόπουλου αποτελούν κορύφαια ομολογία ήττας. Έχουν τελειώσει οι εναλλακτικές και οι «λαγοί» απο τα καπέλα και μένει μόνο ο ορισμός της ημερομηνίας των εκλογών.

Πληρώνοντας απλά τις κενές θέσεις επιβεβαίωσε ότι αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα φτάσει στις εθνικές εκλογές. Ήδη πάντως μετά από αυτή την εξέλιξη και τις σουρεαλιστικές καταστάσεις στη Βουλή και στην κυβέρνηση σε συνδυασμό με την επιτάχυνση όλων των «φιλολαϊκών» μέτρων και των εξαγγελιών για προσλήψεις, το Μαξίμου δείχνει πως ο χρόνος των εκλογών μετρά αντίστροφα.

Μάλιστα υπάρχουν και πληροφορίες που φέρουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα να του προτείνουν αιφνιδιασμό και να μην ορίσει ως ημερομηνία εκλογών την 26 Μαΐου, την οποία όλοι θεωρούν πλέον ως δεδομένη.

Στο πλαίσιο αυτό ως πιο εφικτή ημερομηνία θεωρείται η 14η Απριλίου.

Εν τω μεταξύ το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της κεντροαριστέρας έχει ήδη κάνει τον κύκλο του. Έχοντας στον πάγκο των αναπληρωματικών στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης επέλεξε να τοποθετήσει σε θέσεις υφυπουργών δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τα οποία συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πρόκειται για δύο στελέχη που αποχώρησαν προσφάτως από το Κίνημα Αλλαγής, τους Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα. Πρόσωπα που όπως και αυτά τα οποία έχουν εμφανιστεί τα δύο τελευταία χρόνια δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απήχηση στη βάση του ΚΙΝΑΛ κυρίως δε του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμα: 

- Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός - Νέος ΥΠΕΞ ο Γ. Κατρούγκαλος

Όταν ο Θάνος Μωραΐτης έδινε... Όσκαρ τυχοδιωκτισμού στην κυβέρνηση

- Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ που έγιναν ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ

- Ελευθερία Χατζηγεωργίου: Από το γραφείο του Δ. Τζανακόπουλου, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης