Παρελθόν το «ακορντεόν», προ των πυλών το ολικό άνοιγμα της αγοράς

Παρελθόν το «ακορντεόν», προ των πυλών το ολικό άνοιγμα της αγοράς

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τη βοήθεια των εμβολιασμών η εικόνα πολύ σύντομα θα αλλάξει. Ως ημερομηνία ορόσημο φαίνεται να είναι η Καθαρή Δευτέρα 15 Μαρτίου.  Μέχρι τότε η χώρα θα είναι σε αυστηρούς περιορισμούς με απαγόρευση κυκλοφορίας και χρήση των ειδικών κωδικών για μετακίνηση. Από την επομένη όμως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, σταδιακά θα αρχίσει η επανεκκίνηση. Γιατί η 15η Μαρτίου; Διότι είναι μια μέρα που παραδοσιακά πολύς κόσμος βγαίνει εκτός σπιτιού και πολλές παρέες συναντιούνται. Στο Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν θεωρούν πως αν περάσουν τα Κούλουμα και η Τσικνοπέμπτη (4 Μαρτίου) τότε μπορεί να υπάρξει η επιστροφή προς την ομαλότητα.

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στην κυβέρνηση, μέσα στο Μάρτιο θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση η μείωση των κρουσμάτων κάτι που αναμένεται να φανεί στο τέλος της εβδομάδας. Εάν όλα πάνε καλά τότε δεν αποκλείεται μετά την Καθαρή Δευτέρα να ενεργοποιηθεί το σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης με πρώτο το λιανεμπόριο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μόλις ανοίξει εκ νέου η εμπορική δραστηριότητα δε θα απαιτηθεί πλέον ξανά κλείσιμο.  «Όταν οι επιστήμονες δώσουν το πράσινο φως για επανέναρξη του εμπορίου, αυτό θα γίνει και λογικά δε θα ξανακλείσει, εξαιτίας και των εμβολιασμών» τονίζει  κυβερνητικό στέλεχος. 

Το άνοιγμα πάντως θα γίνει με σύμμαχο την τεχνολογία. Το 13032 θα μπει στη ζωή μας προκειμένου να κάνουμε τα ψώνια μας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες «έξυπνες» εφαρμογές όπως πχ χρονόμετρο, το οποίο θα δίνει συγκεκριμένο όριο στην παραμονή εντός του καταστήματος. 

Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την επιχείρηση επιστροφής στην κανονικότητα που θα επιχειρηθεί είναι ο αυξανόμενος αριθμός των εμβολιασμών.  Στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον σημερινούς υπολογισμούς, οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύρια, ένας αριθμός που παρέχει μία σχετική ασφάλεια για περαιτέρω ανοίγματα.Μεγάλος στόχος του πρωθυπουργού είναι εντός του διμήνου Απριλίου Μαΐου η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα να έχει επανέλθει πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα θα κριθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι λοιμωξιολόγοι. Την τελευταία μέρα της εβδομάδας άλλωστε ο πρωθυπουργός λαμβάνει τις αποφάσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα.