Με την υπογραφή των ΑΝΕΛ και σε κλίμα έντασης εγκρίνεται η συμφωνία

Με την υπογραφή των ΑΝΕΛ και σε κλίμα έντασης εγκρίνεται η συμφωνία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Σε εκρηκτικό κλίμα συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Η ψηφοφορία που είχε οριστεί για τις 18.30, προκειμένου να αποφευχθεί το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θα καθυστερήσει, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να «κλείσει» την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις εφτά το απόγευμα.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε να μειωθεί ο χρόνος των ομιλιών των βουλευτών (από εφτά σε πέντε λεπτά), αλλά και ενδεχομένως να διαγραφούν ορισμένοι από τον κατάλογο.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι αν «κρατούσαμε το εφτάλεπτο η συζήτηση θα συνέπιπτε με τις κινητοποιήσεις, με τον Α. Λοβέρδο να συμπεραίνει: «άρα αυτό ήταν το πρόβλημά σας». Ο κ. Βούτσης σε μια κρίση ειλικρίνειας απάντησε «βεβαίως», προσθέτοντας «το  γιατί θα το καταλάβετε».

Η ένταση φάνηκε με το... καλημέρα, καθώς η πρόταση Βούτση συνάντησε την έντονη αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί χθες πήγαμε μέχρι τις 2 το πρωί και σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να πάμε έως 18.30», είπε αρχικά και τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν μιλήσει οι μισοί βουλευτές του κόμματος. «Έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν όλοι και πρέπει. Γιατί αυτή η λογοκρισία; Δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν αυτό παζάρι. Δεν ζητάω μεταμεσονύκτια συζήτηση αλλά να φτάσουμε 9 -9.30», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας τον Νίκο Βούτση να εξηγήσει για ποιο λόγο θέλει να «μαζέψει» τη διαδικασία. «Να μας πείτε γιατί να κοπούν 8 ομιλητές και τα 2 λεπτά ομιλιών αλλιώς μετά μιλάμε με πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Χωρίς να μας πείτε για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε αυτή την υποχώρηση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε – επιφυλασσόμαστε μόνο αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος», είπε. Ο Πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά δεν απάντησε, λέγοντας μονάχα ότι οι χρόνοι των αρχηγών εν τοις πράγμασι δεν είναι αυτοί που προβλέπει ο Κανονισμός. Πάντως, δεσμεύτηκε ότι θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.