Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Τάσου Ευαγγελίου

«Έχουμε την πιο σκληροτράχηλη Κοινοβουλευτική Ομάδα» δήλωνε πριν από έναν μήνα ο Αλέξης Τσίπρας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του να «μην τα γκρεμίσουμε όλα», όμως η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει διαστάσεις και μετατρέπεται σε συγκρούσεις ενόψει ευρωεκλογών αλλά και εθνικών εκλογών, όπου ανεξαρτήτως ημερομηνίας η ήττα θα προκαλέσει μείωση στις έδρες. Στο κυβερνών κόμμα όλοι πλέον είναι εναντίον όλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη μέση μιας κατάστασης που αδυνατεί να διαχειριστεί. Οι όποιες νουθεσίες προς βουλευτές και στελέχη έχουν αποτέλεσμα μόνο για ελάχιστες ώρες ή το πολύ μια με δύο ημέρες και τα «μαχαίρια» ξαναβγαίνουν. Η «πλατιά απεύθυνση» και ο φόβος μιας συντριπτικής ήττας τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις επικείμενες εθνικές εκλογές έχει «απασφαλίσει στελέχη». 

Βουλευτές βάλουν κατά του Ν. Παππά με αιχμές για τη σχέση με τον Μανώλη Πετσίτη. Ειδικά μετά τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη που έθεσε θέμα διαφάνειας και απαντήσεων, τη σκυτάλη πήραν και άλλοι με τελευταίο τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλιστα αρθρογράφησε στα ΝΕΑ για τα οποία δύο μόλις ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας είπε ουκ ολίγα επιτιθέμενος εναντίον του ομίλου και του ιδιοκτήτη.

Παρά την προσπάθεια να ανασκευάσει πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έριξε μια προειδοποιητική βολή προς τον Νίκο Παππά, όταν κατά την ενημέρωση των συντακτών απάντησε πως δεν γνωρίζει τις σχέσεις του με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

Η περίπτωση Κουρουμπλή

Αυτό που όμως έχει προκαλέσει μείζονος σημασίας θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίπτωση Κουρουμπλή και η συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός βάλλεται από παντού με το σύνολο των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών να επιτίθενται και να χαρακτηρίζουν το λιγότερο άστοχη την ενέργειά του και κυρίως την ανάρτηση φωτογραφιών στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η σημερινή δήλωση του Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Π. Κουρουμπλής «είναι μαζί μας» δείχνει ότι το θέμα ξεφεύγει από τις κόντρες μεταξύ συνυποψηφίων και αγγίζει την ίδια την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα που αφορά στην «πλατιά απεύθυνση» προς το κέντρο.

Η προσέλκυση παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τον Στ. Τζουμάκα μέχρι τους κ.κ. Τόλκα και Μωραΐτη που έχουν υπουργοποιηθεί αλλά και του Γιάννη Ραγκούση δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από στελέχη που κινούνται γύρω ή εντός της κίνησης των 53+.

Οι αντιδράσεις δεν είναι σημερινές. Είναι τα ίδια στελέχη που δεν έχουν δει με καλό μάτι την «πασοκοποίηση» μεγάλου τμήματος του κόμματός τους. Και ο Π. Κουρουμπλής θεωρείται ως ένας εκφραστής του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εκρηκτική. «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» είναι η έκφραση που ακούγεται προκειμένου να αποδοθεί η πραγματική εικόνα που ακουμπά και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μια ενδεχόμενη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές θα μεγεθύνει τις ρωγμές, λένε ήδη στην Κουμουνδούρου και παραπέμπουν στα όσα έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 13 Μαρτίου. Τις κόντρες βουλευτών, όπως αυτή της Αν. Καββαδία με την Θ. Μεγαλοοικονόμου ή ακόμη περισσότερο αυτή του Π. Πολάκη με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και του Στ. Κοντονή με τον αντικαταστάτη του Μ. Καλογήρου.

Είχε χρειαστεί η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για να μη λάβουν διαστάσεις. Ουδείς όμως γνωρίζει αν αυτή θα είναι το ίδιο πυροσβεστική την επόμενη φορά. Ειδικά μετά τις ευρωεκλογές.

Πάντως ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει σήμερα μέσα από τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 να στείλει μήνυμα προς όλους προκειμένου να σταματήσει η εσωκομματική γκρίνια...