Οι σοφιστείες Τσίπρα, η πολιτική σκοπιμότητα και η εκμετάλλευση της πανδημίας

Οι σοφιστείες Τσίπρα, η πολιτική σκοπιμότητα και η εκμετάλλευση της πανδημίας

Ο κ. Τσίπρας ήρθε δεύτερος. Δεν αναφερόμαστε στη χρονική σειρά του τηλεοπτικού του διαγγέλματος που λογικώς ήταν παρακολούθημα του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού. Αν και αυτό πάλι ήταν πρωτότυπο. Τηλεοπτικό διάγγελμα πρωθυπουργού προς τον λαό και αμέσως αντι-διάγγελμα του αρχηγού της αντιπολίτευσης δεν θυμόμαστε. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ήταν δικαίωμά του να το κάνει.

Ήρθε δεύτερος αξιολογικά, γιατί δεν παρουσίασε καμιά νέα ιδέα. Απλώς ακολούθησε δειλά και με σκοπίμως ανολοκλήρωτες προτάσεις, τις ευθαρσείς προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανέλαβε και το πολιτικό κόστος, για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να προτάξει τα Σώματα Ασφαλείας και του Στρατού, επειδή θεωρεί ότι αποτελούν προνομιακό εκλογικό πεδίο του Μητσοτάκη. Άρα κάποιο μέτρο επί αυτών θα δυσαρεστούσε το προσωπικό τους. Ασχέτως όμως της συγκεκριμένης σκοπιμότητας, θα ήμασταν μαζί του (ούτως ή άλλως έχουμε ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στα δύο σώματα από καιρό), αν ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποιούσε μια σοφιστεία:

Δεν τόλμησε να ζητήσει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και στα δύο σώματα. Ζήτησε απλώς «αυστηρότερα μέτρα». Τι δηλοί η απροσδιοριστία της πρότασης; Μάλλον, είναι συνέχεια της αντίστοιχης πρωτοτύπου για τους υγειονομικούς. Να ισχύσει δηλαδή και σε αυτούς η «προαιρετική υποχρεωτικότητα», που σημαίνει ότι ουδείς αρνητής εμβολιάζεται και ουδείς έχει επιπτώσεις της άρνησής του.

Και αυτό δεν το έκανε τυχαία. Κακώς μεν η κυβέρνηση δεν θεσπίζει την υποχρεωτικότητα σε αστυνομία και Στρατό, αλλά μόλις το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ετίθετο κατά της υποχρεωτικότητας, για να αρδεύσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων.

Κατά τα άλλα ζήτησε επίταξη ιδιωτικών κλινικών (ήδη είχε γίνει πριν ένα χρόνο. Σε συνεννόηση μεν με τους ιδιοκτήτες, αλλά έγινε. Άρα δεν αποτελεί ταμπού). Παράλληλα ζήτησε επίταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων από το κράτος! Δεδομένου ότι το θέμα ξεφεύγει του γνωστικού μας αντικειμένου, δεν την κατανοούμε. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι ούτως ή άλλως κρατικά. Τι επίταξη; Το πρόβλημα είναι εάν εκ της φύσεως της αποστολής τους, διαθέτουν το εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει τον κορoνοϊό.

Ζήτησε πάλι να φύγει ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ώστε να αναλάβει «ένας υπουργός κύρους και αποδοχής». Αυτή την φορά δεν προσδιόρισε αν ο υπουργός αποδοχής θα είναι «κοινής κομματικής αποδοχής».

Στο πολιτικό επίπεδο πάντα, τόνισε «αν ο Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν δεν θέλει, τότε ας αφήσει τη χώρα σε μας που θέλουμε και μπορούμε». Είναι νομίζουμε η τρίτη φορά που το ζητάει, και υποτίθεται ότι είναι προετοιμασία ώστε στο άμεσο μέλλον να ζητήσει εκλογές.

Πώς να τις ζητήσει όμως που για πολλοστή φορά μια δημοσκόπηση, της MRB για το Star αυτή τη φορά, δίνει διαφορά 9,8% και με αναγωγή στο 11,6%, υπέρ της ΝΔ;

Εν των μεταξύ εμβολιαστική καμπάνια κατόπιν εορτής ξεκίνησαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού έκαναν ότι μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημόσια υγεία με συμπεριφορές που πολλάκις έχουμε αναφέρει.

Τώρα με καθυστέρηση ενός χρόνου δημιούργησαν ένα σποτάκι υπέρ του εμβολιασμού. Για να εξηγούμαστε, δεν είχαν τέτοια υποχρέωση. Δεν είναι κυβέρνηση. Αλλά η τόση καθυστέρηση και τα επιχειρήματα που την συνοδεύουν απογυμνώνουν την πρωτοβουλία.

Αντί να θεωρηθεί ως ειλικρινής προσφορά, φανερώνει πολιτική σκοπιμότητα.

Τα επιχειρήματα που συνοδεύουν το σποτάκι εστιάζουν στην «αποτυχημένη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών παρά τα εκατομμύρια που δαπάνησε γι’ αυτό τον σκοπό».

Κατ' αρχάς τα εκατομμύρια που δόθηκαν, ήταν παραπλήσια με αυτά που δόθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - επιμερισμένα σε ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό του πληθυσμού.

Μόνο στην Ελλάδα όμως είχαμε την πρωτοτυπία να ενοχοποιηθούν, να μιλάνε από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τελευταίο τρολ για «πετσωμένα ΜΜΕ». Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα και την απαξίωση της καμπάνιας. Ο πολίτης προσλάμβανε το μήνυμα ότι ο κορονοϊός δεν είναι πρόβλημα αλλά πρόσχημα για να εξαγοράσει ο Μητσοτάκης τα Μέσα.

Επί πλέον καμιά καμπάνια δεν θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Βρισκόμαστε μεταξύ Ευρώπης και ορθοδόξου Ανατολής, όπου οι παπάδες, η μεταφυσική της θρησκείας, η μυθολογία, η έλλειψη Παιδείας, ορθώνουν αναχώματα στη λογική.

Όταν ο γιατρός θα αποφασίσει να κάνει εμβόλιο μόνο αν του επιτρέψει ο πνευματικός του - όπως είπε χθες ο καθηγητής Γεροτζιάφας - ποια καμπάνια θα τον πείσει;