Οι προτεραιότητες των νέων υπουργών

Οι προτεραιότητες των νέων υπουργών

Το στίγμα τους για την επόμενη ημέρα έδωσαν οι νέοι υπουργοί κατά την παραλαβή των χαρτοφυλακίων τους, λίγο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα της νέας διακυβέρνησης οριοθετώντας τις προτεραιότητες ανά τομέα. Κοινή συνισταμένη όλων των δηλώσεων η ταχύτητα με την οποία πρέπει να υλοποιηθεί το κυβερνητικό έργο.

«Η χώρα μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο λειτουργική. Κηρύσσουμε σήμερα έναν ψηφιακό ανένδοτο. Δέσμευσή μας να πάει η Ελλάδα μπροστά χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα την μετονομασία του υπουργείου σε Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει».
Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Η μείωση των ορατών κινδύνων στα δημόσια οικονομικά, η φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η οικοδόμηση προϋποθέσεων για ανάπτυξη, αποτελούν τους κύριους στόχους του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το δίπολο στο οποίο θα επενδύσει η Νέα Δημοκρατία είναι «αποδοτικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό», πρόσθεσε, πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα». Τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου». Θα επιδιώξει δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

«Δεν έχω σκοπό να πάω διακοπές τα επόμενα χρόνια, έχω σκοπό να είμαι εδώ κάθε μέρα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παραλαβή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον Γιάννη Δραγασάκη και τόνισε ότι η χώρα δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε λεπτό.

Η τελετή έγινε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με τον Αδ. Γεωργιάδη να δηλώνει ότι κανείς από τους εργαζόμενους δεν έχει να φοβάται τίποτα και πως ο ίδιος θα γνωρίσει προσωπικά έναν-έναν τους υπαλλήλους του υπουργείου.

«Θα εργαστούμε με απαράμιλλη ταχύτητα. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε λεπτό. Ο λαός δε θα μας δώσει, και δε θέλουμε να μας δώσει, περίοδο χάριτος. Η δουλειά ξεκινά από σήμερα», σημείωσε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε επίσης ότι «δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε αυτά που θεωρούμε σωστά».

Απευθυνόμενος στον κ. Δραγασάκη διαβεβαίωσε ότι δεν απαξιώνει καθόλου το έργο του, αλλά αντιθέτως «πολλά από όσα έγιναν έτυχαν την συναίνεσής μας. Ελπίζω πολλά από αυτά που θα κάνω κι εγώ να τύχουν της δικής σας συναίνεσης», πρόσθεσε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν απαξιώνω καθόλου το έργο των προκατόχων μου. Ασφαλώς όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι σε φάση ωρίμανσης θα εξεταστούν», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Την βασική του προτεραιότητα στο υπουργείο που δεν άλλη από την διάσωση της ΔΕΗ, ανέδειξε μέσα από τις δηλώσεις του ο νέος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η μεγάλη μας έννοια είναι η ΔΕΗ, στόχος μας είναι από την πρώτη ημέρα να εργαστούμε για ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πάρα τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, το σχέδιο θα της δώσει νέα προοπτική». 

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι θα προωθήσει άμεσα νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων.

Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας». 

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής-παράδοσης στο Υπουργείο Εργασίας με τον νέο υπουργό Γιάννη Βρούτση να εμφανίζεται συγκινημένος για την επάνοδό του σε ένα χώρο που γνωρίζει καλά και να εξαγγέλλει πως άμεση προτεραιότητά του είναι έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που ίσως ξεπερνούν τις 250.000.

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για λογιστικές μεθοδεύσεις που εμφανίζουν πλεόνασμα παγώνοντας την έκδοση των συντάξεων. «Θα σπάσουμε αυτό το γόρδιο δεσμό της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων άπαξ δια παντός, με τη διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών. Για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας», τόνισε ο κ Βρούτσης.

Ως μέγιστο αγαθό χαρακτήρισε την ασφάλεια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι δεν πρέπει να ξανασυμβούν ποτέ.

«Είναι τιμή μου η ανάθεση του υπουργείου από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό. Αποστολή μας είναι να μεγεθύνουμε το αίσθημα της ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που είμαστε αστυνομικοί, που κάνουμε αυτό το λειτούργημα. Αποστολή μας να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση των Ελλήνων πολιτών» σημείωσε ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτης και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ζητήματα που μας πληγώνουν, όπως το Μάτι. «Θα υποσχεθούμε όλοι εδώ ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Ποτέ πια εφησυχασμός», επεσήμανε.

«Θέλω σήμερα από εδώ να φύγουμε με ένα μήνυμα, ότι ξεκινάμε μια πορεία όπου ο καθένας μας θα αφιερωθεί στον στόχο του και θα είναι μια προσωπικότητα περήφανη, αξιοπρεπής», κατέληξε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δίνοντας το στίγμα του, ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας, τόσο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τους συνεργάτες του όσο και τους παρευρισκομένους, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».

Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, τον αναπληρωτή υπουργό και τους δύο υφυπουργούς, καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό».

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει «αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».

Τον άνθρωπο έθεσε ως επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου. Σημείωσε, δε, πως ο ίδιος και ο υφυπουργός του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα «και θα αναδείξουμε τους μικρούς ήρωες, γιατρούς νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ». Όπως είπε η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την υγεία είναι κακή και εξήγησε ότι «επίκεντρο της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος».

«Θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Τέλος, ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεβανσισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας», συμπλήρωσε. 

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια» είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραλαμβάνοντας σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την προκάτοχο της, Μυρσίνη Ζορμπά.

Παρουσία εργαζομένων του υπουργείου και έχοντας στο πλευρό της τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη «έναν πολύπειρο πολιτικό που έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία ό,τι του έχει ανατεθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κα Μενδώνη επέστρεψε από σήμερα ως υπουργός πλέον του υπουργείου, του οποίου έχει διατελέσει επί μια δεκαετία γενική γραμματέας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών, με τον νέο υπουργό Κώστα Άχ. Καραμανλή να τονίζει πως «θα βάλουμε μπροστά τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών», σχολιάζοντας ότι, κατά μέσο όρο, δεν τηρούνται τα αρχικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων και αυτό είναι «κάτι για το οποίο θα εργαστώ να αλλάξει».

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «πρέπει να γίνονται με χρονικό ορίζοντα 5ετιας, 10ετίας και 15ετίας. Επ'' αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις» για να προσθέσει: «Πιστεύουμε στα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν. Καλό είναι, όταν εξαγγέλλουμε κάτι να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας».