Οι πέντε θεματοφύλακες του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι πέντε θεματοφύλακες του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα πρόσωπα τα οποία θα έχουν επιτελικούς ρόλους για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης του εθνικού σχεδίου το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι πέντε «θεματοφύλακες» του Ταμείου είναι ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού. Τα πέντε αυτά πρόσωπα θα συντονίσουν την Πενταμελή Γραμματεία που θα έχει την ευθύνη για το συντονισμό των δράσεων τις οποίες θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πλήρες σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση την Δευτέρα και βάση αυτού μέσα στους επόμενους 2,5 μήνες θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, προκειμένου στις 15 Οκτωβρίου να παρουσιαστεί το τελικό πλάνο στη Βουλή και αμέσως μετά να κατατεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Εκτός από το συντονιστικό ρόλο που θα έχει η Πενταμελής Γραμματεία, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να δημιουργηθούν ακόμη πέντε μεγάλες ομάδες εργασίας για τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες, οι οποίες όπως είπε “είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τις βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις της επόμενης περιόδου για τη χώρα.

Τι αφορούν οι 5 ομάδες

- Την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Την απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας

Τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και

Τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Οσο για το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου είναι πολύ αυστηρό. Αυτές οι πέντε ομάδες εργασίας θα εντάξουν στη λειτουργία τους και τις δράσεις όλων των υπουργείων, ενώ θα αρχίσουν ήδη από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Πρώτο ορόσημο αποτελούν τα τέλη Αυγούστου, καθώς στόχος είναι έως τότε «να έχουμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία», με επόμενο σταθμό τα τέλη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει  κάτω από πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Θέλω να ξαναπώ ότι οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές οι οποίες έχουν τεθεί από την Ευρώπη για να εγκριθεί το σχέδιο αυτό είναι υψηλές.

«Άρα οι προτάσεις μας πρέπει να είναι συγκροτημένες, ποιοτικές και να αντέχουν στη βάσανο της κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να σας πω ότι σε σχέση με άλλες χώρες αισθάνομαι -και από τις διαβουλεύσεις τις οποίες έχω κάνει- ότι είμαστε πιο μπροστά στην προετοιμασία μας και στο βαθμό ωριμότητας ανάπτυξης αυτών των προτάσεων σε επίπεδο Υπουργείων αλλά και κεντρικής κυβέρνησης» είπε.

«Τρία χρόνια στη διάθεσή μας για τις προγραμματικές δεσμεύσεις και άλλα τρία για να ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος και να αποδείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν με έναν διαφορετικό τρόπο, πάντως ωφέλιμο για την Ελληνική κοινωνία και για όλους τους Έλληνες πολίτες» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.