Οι εκλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με τον «Ρουβίκωνα»

Οι εκλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με τον «Ρουβίκωνα»

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η παθητική στάση που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην εξαιρετικά κακή κατάσταση που επικρατεί σε πολλά από τα δημόσια πανεπιστήμια προκαλεί πολλά και ποικίλα σχόλια. Άραγε ο πρωθυπουργός έχει γνώση του τί πραγματικά συμβαίνει ή απλώς δε θέλει να “σπάσει αυγά” και απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις; 

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν ως άλλος “Πόντιος Πιλάτος” δε θέλησε  ούτε με την συνέντευξή του στον ΑΛΦΑ να μπει στην ουσία των όσων γίνονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και δυστυχώς ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε ολόκληρη την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός επεδίωξε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για την έξαρση της εγκληματικότητας και της βίας στα Πανεπιστήμια.

Επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει το πρόβλημα και αγνόησε τις επανειλημμένες κραυγές αγωνίας της ακαδημαϊκής κοινότητας για την γενικευμένη ανομία στους χώρους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Ο κ.Τσίπρας έδειξε ουσιαστικά προκλητική άγνοια για όσα καταγγέλλουν καθημερινά φοιτητές και διδάσκοντες σε όλα τα μεγάλα Α.Ε.Ι. της Αθήνας (Ο.Π.Α., ΕΚΠΑ, Πάντειο) αλλά και της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), για εμπόριο και χρήση ναρκωτικών εντός των χώρων των πανεπιστημίων, αλλά και για τη βία που τους ασκείται από ομάδες τραμπούκων. 

Το πιο περίεργο ήταν πως ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να γνωρίζει κάτι για το «γραφείο του Ρουβίκωνα» εντός του πανεπιστημίου και τα πάρτι που η συλλογικότητα  ανενόχλητα οργανώνει.  Δυστυχώς όμως η σχεδόν “ποντιοπιλατική” στάση του δεν εκπλήσσει κανέναν, μια και όπως φαίνεται αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. 

Και με την συνέντευξή του στον ΑΛΦΑ φαίνεται πως επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα που ήδη έχουν βγάλει πολλοί πως η κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να επιλύσει τα προβλήματα της δημόσιας τάξης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

“Αδιαφορεί για το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και την εικόνα της Ελλάδας που εξευτελίζεται πια και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αποδεικνύει ότι βασική έγνοια της Κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει τις ιδεοληπτικές της εμμονές και να πείσει το ακροατήριό της ότι παραμένει, τάχα, ένα ριζοσπαστικό κίνημα, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα και τους πολίτες” τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραθέτει και μία σειρά ζητημάτων, προς επίρρωσιν του παραπάνω συμπεράσματος:

-Αυτό προσπάθησαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που άνοιξε τις πόρτες των φυλακών για να βγει κάθε εγκληματικό στοιχείο. 

-Αυτό προσπάθησαν και με τον νόμο Γαβρόγλου, που μετέτρεψε τα Πανεπιστήμια σε άντρα της ανομίας και της παρανομίας. 

-Αυτό προσπαθούν με τη συνεχή παροχή προστασίας στις αναρχικές «συλλογικότητες» που κατέστησαν τα Εξάρχεια Κράτος εν κράτει. 

-Αυτό προσπαθούν, τέλος, και με την «στοργή» τους προς τον Ρουβίκωνα.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Πανεπιστήμια είναι πρωτοφανής, αδικεί κατάφωρα το δημόσιο Πανεπιστήμιο, θέτει και σε κίνδυνο, όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και την προσωπική ασφάλεια των φοιτητών και των διδασκόντων. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι στα Πανεπιστήμια καθημερινά συμβαίνουν εγκλήματα, από μικροεγκλήματα έως κακουργήματα, όπως η κατ' επάγγελμα εμπορία ναρκωτικών.

Όλοι μας ξεχνάμε πως ακόμα και με τον ισχύοντα νόμο η αστυνομία οφείλει να παρεμβαίνει στα κακουργήματα και να συλλαμβάνει τους εμπόρους που κρύβονται στα Πανεπιστήμια. Όμως είναι προφανής η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή ακόμη και του ισχύοντος νόμου. 

“Η Κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσει τα νοσηρά αυτά φαινόμενα, επιλέγει να μην το κάνει, διότι έχει εκλεκτικές σχέσεις με “συλλογικότητες”, όπως και ο Ρουβίκωνας. Δεν ενδιαφέρεται για ζητήματα τήρησης του νόμου και διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Μόνο που αυτή η νοοτροπία είναι  ακραία μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα” τονίζει στο liberal.gr πηγή της ΝΔ. 

Η αποκατάσταση της ασφάλειας στους χώρους εντός και γύρω από τα Πανεπιστήμια, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη Ν.Δ, όπως σημειώνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συγκεκριμένη λοιπόν επιλογή δε θα πρέπει να μείνει στα χαρτιά μια και πέρα και πάνω από όλα αποτελεί  ζήτημα δημοκρατίας.