Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης

Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης

Το Νοέμβριο του 2017 ο Ευ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να στηρίξει τον τότε υφυπουργό του, Γ. Χουλιαράκη αναφορικά με την επιβεβαίωση ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν «συνειδητή επιλογή» της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Χθες ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως ήταν αποτέλεσμα εξαναγκασμού, επαναφέροντας στο προσκήνιο την… Τρόικα και τους κακούς δανειστές που το 2015 είχαν μετατραπεί σε «Θεσμούς» και «Εταίρους». Το προεκλογικό σκηνικό επαναφέρει τον «επαναστατικό» ΣΥΡΙΖΑ που θέλει και συνεργασία με τον Βαρουφάκη του «αγάπη μου, κλείσαμε τις Τράπεζες»…

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του το 2015 είχαν «καταργήσει» την Τρόικα με τη βοήθεια του Γ. Βαρουφάκη, βαπτίζοντας τους εκπροσώπους των δανειστών ως «Θεσμούς» και τους δανειστές «εταίρους».

Ακόμη και το μνημόνιο που έφεραν, φορτώνοντας πάνω από 100 δισ. ευρώ στις πλάτες της χώρας, το ονόμασαν «έντιμο συμβιβασμό» σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι τα όσα είχαν υποσχεθεί θα ετίθεντο σε εφαρμογή. Χαρακτηριστικές οι αναφορές στις αγορές που θα «χόρευαν» στον ρυθμό «των νταουλιών» που θα χτυπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η λέξη «Τρόικα» και «μνημόνιο» επανήλθαν προεκλογικά το 2019 προκειμένου να πειστεί η μεσαία τάξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αλλά... υποχρεώθηκε να την υπερφορολογήσει προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη την οποία επιχείρησε να περιγράψει κάποια στιγμή ο Παύλος Πολάκης με μια από τις γνωστές του φράσεις.

Τώρα που στο πολιτικό σκηνικό κυριαρχεί η παραφιλολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, και ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας κηρύξει επισήμως σε προεκλογική κατάσταση το κόμμα του, οι… αντισυστημικές αναφορές επανέρχονται.

Η αναφορά του στη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτηριστική.

«Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη», ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτό δεν έγινε «από καπρίτσιο» καθώς και ότι δεν έγινε «γιατί θέλαμε να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους».

«Δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν επιλογή» σημείωσε υποστηρίζοντας πως «Ήταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό», είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να υποσχεθεί για μια ακόμη φορά πως «τώρα ερχόμαστε με βαριά ηθική υποχρέωση και με ισχυρή βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία, δίνοντάς της στήριγμα και σανίδα σωτηρίας από την τρικυμία στην οποία βρίσκεται σήμερα εξαιτίας, όμως, όχι αναγκαστικών επιλογών, όπως την εποχή των μνημονίων, αλλά συνειδητών επιλογών του κ. Μητσοτάκη».

Με άλλα λόγια, τα μέτρα σε βάρος της μεσαίας τάξης που έλαβαν τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν απόρροια... εξαναγκασμού. 

Μόνο που τα όσα λέει ο Αλ. Τσίπρας, τα έχουν διαψεύσει δικοί του υπουργοί. Χωρίς ο ίδιος να αντιδράσει τότε. Αντιθέτως τα όσα έγιναν από το 2015 και μετά ήταν δική του επιλογή αν και συνεργάτες του προσπάθησαν και προσπαθούν να τα αποδώσουν στην τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που αν μη τι άλλο ουδείς δύναται να πιστέψει πως δρούσαν μόνοι τους.

Ούτε το asset με το όνομα Γ. Βαρουφάκης που τώρα επιχειρείται να επανακάμψει ως συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Ευ. Τσακαλώτος που σήμερα εμφανίζεται να εγκαλεί την κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει και τα οποία για τις κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας έχουν αγγίξει τα 50 δισ. ευρώ.

Τι είχε δηλώσει ο Γ. Χουλιαράκης στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2017;

Ότι «η αλήθεια είναι πως η φορολογική επιβάρυνση για το 2017 και 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι συνειδητή επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με ανέργους κλπ. Αυτό, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν».

Και τι είχε αναφέρει ακριβώς μια ημέρα μετά ο Ευ.Τσακαλώτος;

«Αναφορικά με την υπερφορολογία συμφωνώ με όσα είπε Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης είπε, και επαναλαμβάνω και εγώ, ότι είχαμε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο που δεν είχαμε έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής».

Ήταν η μέρα που ο ίδιος δήλωνε ότι η φορολογία «δεν σκοτώνει την ανάπτυξη».

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην τακτική της πόλωσης και των υψηλών τόνων. Με τις δηλώσεις του δείχνει πως δεν θα διστάσει να φέρει μέχρι και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες.

Και φυσικά να σβήσει από τη μνήμη των πολιτών τα όσα έγιναν την περίοδο 2015 – 2019, ειδικά από τη μεσαία τάξη που διαλύθηκε κυριολεκτικά μέσα από μια υπερφορολόγηση άνευ προηγούμενου, η οποία είχε τότε στόχο, όπως οι ίδιοι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν, τη συγκέντρωση χρημάτων που αδυνατούσαν να βρουν από άλλες πηγές, όπως η πάταξης της φοροδιαφυγής για να διανείμουν σε διάφορες ομάδες επιδόματα χωρίς να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης, επενδύσεις και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η μεσαία τάξη θα βρεθεί στο προεκλογικό στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ όχι με προγραμματικό λόγο αλλά με στόχο την αρνητική ψήφο της.

Και στο πλαίσιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο ακόμη και αυτό της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που ως κυβέρνηση δημιούργησε την περίοδο 2015 - 2017.

ΥΓ. Ακόμη και η προσπάθεια αντιγραφής του Κώστα Καραμανλή περί νταβατζήδων αυτό που επιβεβαιώνει είναι η ένδεια ενός προγραμματικού λόγου που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επικοινωνιακού τύπου συνθημάτων ή την επανάληψη αυτών που κάποιοι στο παρελθόν χρησιμοποίησαν. Αν και αυτό που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για «νταβατζήδες» που κρύφτηκαν στην αγκαλιά της Τρόικας το 2015 κάποια ερωτήματα δημιουργεί αφού ήταν επί δικης του κυβέρνησης. Η δέ Τρόικα είχε «σκοτωθεί» από τον Γ. Βαρουφάκη.