Ο Μαδούρο, ο Λαβρόφ και το ταξίδι στην Τουρκία

Ο Μαδούρο, ο Λαβρόφ και το ταξίδι στην Τουρκία

Την ώρα που οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις ως προς τη διάθεση πετρελαίου από την Βενεζουέλα προς την Ευρώπη ο Νικολάς Μαδούρο επισκέπτεται την Τουρκία προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο που την ίδια μέρα στην Τουρκία θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι... συμπτώσεις προκαλούν πάντα ερωτήματα δεδομένης της τριγωνικής σχέσης Ρωσίας, Τουρκίας, Βενεζουέλας που ξεκινά από τον χρυσό και φτάνει σε συμμαχίες και στενούς στρατιωτικούς δεσμούς.

Ο Νικολάς Μαδούρο τον Φεβρουάριο του 2022 συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, δηλώνοντας τη στήριξή του στη Ρωσία και τονίζοντας πως «Επικυρώσαμε την πορεία μιας ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, για την υπεράσπιση της ειρήνης, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, μιας ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας».

Λίγες ημέρες μετά κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου και έχοντας πληροφορηθεί την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία τόνιζε πως «Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», επικαλούμενος μάλιστα και τη στάση του Ούγκο Τσάβες ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν το καθεστώς Πούτιν αναγνώριζε το 2008 την «ανεξαρτησία» της Νότιας Οσετίας καταλήγοντας πως «Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Τσάβες ήταν με τον Πούτιν, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό».

Κοινό σημείο όμως αποτέλεσε ο λεγόμενος «χρυσός της Βενεζουέλας» και όχι μόνο αφού ακόμη και ο «τραπεζίτης» του Νικολάς Μαδούρο, ο ευρισκόμενος πλέον σε φυλακή του Μαιάμι, Άλεξ Σάαμπ στις διαδρομές του προς την Ευρώπη προτιμούσε ως σταθμούς την Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολή και την Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη (στην Ελλάδα προτιμούσε τη Μύκονο και τις μετακινήσεις με ελικόπτερο).

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Νικολάς Μαδούρο έχει ανάλογη θέση με αυτή για τη Ρωσία. Χαρακτηρίζει την Τουρκία σύμμαχο και όχι μόνο. Άλλωστε η Κωνσταντινούπολη ήταν το αεροδρόμιο στο οποίο έφτανε ο χρυσός μέσα από την εταιρεία στην οποία είχαν συμπράξει οι γνωστοί και στην Ελλάδα αδελφοί Μαχέδ και Χαλέτ Χαλίλ μετά το 2016 με τη δικαιολογία ότι ο χρυσός που έφθανε μέχρι τότε στην Ελβετία λόγω των κυρώσεων έμενε δεσμευμένος.

Μόνο σε μια πτήση υπάρχει καταγραφή για μεταφορά χρυσού αξίας 36 εκατ. δολαρίων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για την πραγματοποίηση πάνω από 30 πτήσεων που μετέφεραν πάνω από 70 τόνους χρυσούς. Σημειώνεται ότι αυτά έγιναν στο πλαίσιο της συνταγής Μαδούρο που έφερε τον τίτλο χρυσό για τρόφιμα και άλλα προϊόντα που όμως ερευνάται κατά πόσο υπάρχει αναλογία στα ποσά που κατατέθηκαν με τα προϊόντα που εισήγαγε η Βενεζουέλα.

Στην Τουρκία ο Μαδούρο βρίσκεται κατόπιν προσκλήσεως του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου όπως έχει ανακοινωθεί να συζητηθούν όλα τα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Η επίσκεψη Λαβρόφ

Στην Τουρκία βρίσκεται όμως την ίδια στιγμή και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου, όπως έχει ανακοινωθεί να συζητηθεί η δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας παραμένουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αφού η γείτονα χώρα έχει αποφύγει να συμμετάσχει στο σύστημα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης ανοίγοντας μάλιστα τα σύνορά της για τους Ρώσους ολιγάρχες αλλά και Ρώσους επισκέπτες και τουρίστες. Διαθέτει δε ακόμη και διαβατήρια σε όσους επενδύσουν στη χώρα είτε αγοράζοντας ακίνητα είτε δημιουργώντας εταιρείες.

Οι τρεις χώρες «σύμμαχοι»

Το αν θα υπάρξει ή αν ήδη πραγματοποιήθηκε κάποια άτυπη συνάντηση σε κάποιο σημείο της τουρκικής επί του παρόντος είναι άγνωστο εν τούτοις η σύμπτωση ως προς τον χρονικό ορίζοντας των ταξιδιών Μαδούρο και Λαβρόφ στην Τουρκία προκαλεί ερωτήματα. Δεν θα προκαλούσε όμως και εντύπωση δεδομένων των σχέσεων των χωρών αυτών. Σίγουρα πάντως ο Νικολάς Μαδούρο θα αποφύγει γνωστό και πανάκριβο εστιατόριο στο οποίο το 2018 βρέθηκε να τρώει προκαλώντας αντιδράσεις στη Βενεζουέλα.

Η επίσκεψη Λαβρόφ είχε προαναγγελθεί πάντως από τα τέλη Μαΐου ενώ είναι βέβαιο πως και η επίσκεψη Μαδούρο δεν είναι αιφνιδιαστική δεδομένου ότι προηγήθηκε πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογαν και συγκεκριμένη συνεννόηση για το ταξίδι.

Οι τρεις χώρες πάντως έχουν αλληλοϋποστηριχτεί σε όλα τα ανοιχτά διεθνή θέματα. Ρωσία και Τουρκία στήριξαν τον Νικολάς Μαδούρο στις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν αλλά και μετά την αιματοχυσία στη χώρα του προκειμένου να καταστείλει όλους όσοι αντιδρούν στην πολιτική που εφαρμόζει και η οποία είναι στα ίδια πλαίσια με αυτά το Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ και γενικότερα τη διατήρηση και διαχείριση της εξουσίας από μια κάστα πιστών ολιγαρχών.

ΥΓ. Οι θιασώτες αυτών των συμμαχιών και των χωρών που τις απαρτίζουν ξεσπάθωσαν μετά τη μερική ή καλύτερη εξειδικευμένη άρση των κυρώσεων από την Κυβέρνηση Μπάιντεν, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη στάση τους έναντι της Βενεζουέλας.