Ο εφιάλτης του κ. Κανένα

Ο εφιάλτης του κ. Κανένα

Κάηκε η Β. Εύβοια και η Βαρυμπόμπη, καταστράφηκαν περιουσίες, η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, άσκησε ανελέητη κριτική -και καλά έκανε- και τελικά η Νέα Δημοκρατία έχασε δύο μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε κάτω από το 0.5% και το ΚΙΝΑΛ…άστα να πάνε. Να σκεφτείτε πως το κόμμα των κ.κ. Τζήμερου - Κρανιδιώτη κέρδισε μιαν ολόκληρη μονάδα.

Και ο κ. Κανένας; Φιγουράρει σταθερά στη δεύτερη θέση, πάνω από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος την ίδια στιγμή σε συνέντευξη του διαβεβαιώνει τους φίλους του πως όποτε και να γίνουν εκλογές, θα κερδίσει με διαφορά. Πώς θα γίνει αυτό, είναι ένας γρίφος.

Οι απώλειες της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενες, αν και θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερες, γιατί η καταστροφή ήταν μεγάλη. Άντεξε δημοσκοπικά για έναν απλό λόγο. Γιατί λειτούργησε το 112 και δεν είχαμε νεκρούς. Οι πολίτες μέσα στον θυμό τους αναγνώρισαν αυτό το γεγονός και προφανώς το αξιολόγησαν θετικά. Επί πλέον, νομίζω, πως η επιλογή του κ. Σταύρου Μπένου, ως επικεφαλής του προγράμματος ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, αντιμετωπίσθηκε ως μια εύστοχη κίνηση, σε όλα τα επίπεδα, από τους πολίτες.

Ακόμα και στο ερώτημα για τις ευθύνες του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές, το ποσοστό που δεν του αποδίδει ευθύνες (40.4%) υπερβαίνει το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Αποδεικνύεται έτσι, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα δύσκολα αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας. Και επειδή η πολιτική σε τελική ανάλυση είναι η σύγκριση προσώπων και παρατάξεων, το ομολογουμένως ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας υπολείπεται και του κ. Κανένα ακόμα. Ίσως, αυτό να εξηγεί όλα τα άλλα.

Ας σημειωθεί, πως στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση της GPO συνεκτιμήθηκε από τους ερωτώμενους και ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, όπου και εδώ η κυβέρνηση δεν παίρνει καλό βαθμό.

Όλο αυτό το σκηνικό μας προδιαθέτει πως πολύ γρήγορα η κυβέρνηση μπορεί να καλύψει την απώλεια των δύο μονάδων, όχι μόνον με επικοινωνιακή αντεπίθεση, αλλά κυρίως με συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν την οικονομία της χώρας.

Επικοινωνιακά, ένας ανασχηματισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αν θα προσδώσει στην κυβέρνηση μια νέα ώθηση αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει και πρωτίστως από την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων. Εξίσου καθοριστική θα αποβεί και η αποτελεσματικότητα που θα επιδείξει στη διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση εισέρχεται στη διακεκαυμένη ζώνη του φθινοπώρου με ελάχιστες απώλειες -δεδομένων των συνθηκών- και με ανέπαφο το πολιτικό της κεφάλαιο. Επιπροσθέτως είναι καταγεγραμμένη η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά και η αδυναμία του Α. Τσίπρα να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική πορεία. Για το ΚΙΝΑΛ της κυρίας Γεννηματά…«θα σε πάρω να φύγουμε».

Βέβαια, καλόν είναι να περιμένουμε και τις άλλες δημοσκοπήσεις, που πιθανόν να συμπεριλάβουν τον ανασχηματισμό και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ώστε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης.