Δημοσκόπηση GPO: 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δημοσκόπηση GPO: 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης

Μικρή φθορά της τάξης του 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας καταγράφει το κυβερνών κόμμα διατηρώντας ωστόσο διψήφιο ποσοστό διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η φθορά που ανέμενε η αντιπολίτευση και κυρίως η Αξιωματική, από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, δε δείχνει να είναι ικανού μεγέθους να δημιουργήσει την εικόνα πως η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της. 

Είναι χαρακτηριστικά ότι πέραν της διαφοράς που παραμένει διψήφια και του γεγονότος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει κάποιο δημοσκοπικό κέρδος, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει τρίτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (26.7%) πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (43,1%) και την επιλογή του «κανένα» (26,7%).

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η  Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,4%, το ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει ανασχηματισμός, το 49,5% των ερωτηθέντων εμφανίζεται θετικό (ναι και μάλλον ναι) και το 35,9% αρνητικό (όχι και μάλλον όχι).

Θετικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τα  μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του συνόλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Τέλος σχετικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών, αποδίδονται ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το 54,7% να ζητεί την απομάκρυνση κ. Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του κ. Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.