Ο Χαλίλ, το deal της Μαργαρίτας και τα μυστήρια της Ιστορίας...

Ο Χαλίλ, το deal της Μαργαρίτας και τα μυστήρια της Ιστορίας...

Του Τάσου Ευαγγελίου

Το καλοκαίρι του 2013 λίγους μήνες μετά το θάνατο του Τσάβεζ, μια ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Νίκο Παππά έφτανε στο Καράκας, αναζητώντας... οπωρολαχανικά. Στην ίδια πτήση και ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου. Ξεφεύγοντας για λίγο από τις υποχρεώσεις βρέθηκαν να πετούν μαζί με το ιδιωτικό αεροσκάφος, του Λιβανεζοβενεζουελάνου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ προς το τροπικό νησί Μαργαρίτα όπου και τους φιλοξένησε.

Το Σάββατο στις 2 Μαρτίου τρέχοντος έτους ένα αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα, χαρακτηρισμένο ως κυβερνητικό, για ευνόητους λόγους, έφτανε στην Αθήνα μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή που ξεκίνησε από το Καράκας πέρασε από το νησί Μαργαρίτα, το νησί Σάντα Μαρία της Πορτογαλίας, τη Γενεύη και το Αμπού Ντάμπι.

Ποιοι ήταν οι επιβάτες και τι μετέφερε δεν το γνωρίζει με ακρίβεια κανείς. Μόνο η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συνδέει πτήσεις προς το εξωτερικό με τις απώλειες χρυσού που παρατηρούνται στη χώρα τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης αρνήθηκαν να επιτρέψουν την προσγείωσή του. Ακόμη και σε αυτό της νήσου Σάντα Μαρία της Πορτογαλίας η προσγείωση επιτράπηκε μόνο για ανεφοδιασμό αφού πριν ο πιλότος δήλωσε ότι δεν διαθέτει καύσιμα για να συνεχίσει.

Στην Αθήνα ζήτησε άδεια για να σταθμεύσει μια ώρα. Έμεινε σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι τέσσερις και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ένα πρόσωπο, κατ άλλους δύο, μετέβη στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου για μια συνάντηση δύο ωρών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο αεροσκάφος επέβαινε ο στενότερος συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο, υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα. Ήταν όμως μόνος του; Ή μήπως στο αεροσκάφος μεταξύ των επιβαινόντων, τα στοιχεία των οποίων δεν καταγράφονται, βρισκόταν και ο λιβανεζοβενεζουελάνος επιχειρηματίας, φίλος του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, αλλά και διαχειριστής, σύμφωνα με τα στελέχη της αντιπολίτευσης της χώρας, των επιχειρηματικών και άλλων δραστηριοτήτων του καθεστώτος Μαδούρο;

Και το ερώτημα που είναι και το βασικό είναι με ποιόν συναντήθηκε. Με τον πρέσβη της Βενεζουέλας ή με άλλα πρόσωπα; Ερώτημα που ήδη τέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και χρίζει απαντήσεως όπως και το γιατί δόθηκε άδεια όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν.

Η κατάληξη της πτήσης στο νησί Μαργαρίτα φέρνει μνήμες από ένα πρόσφατο παρελθόν που αποκαλύφθηκε όταν ο Αρτέμης Αρτεμίου εμφανίσθηκε να βγαίνει από την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο μίτος της Αριάδνης άρχισε τότε να ξετυλίγεται φθάνοντας στο ταξίδι του καλοκαιριού του 2013. Κυρίως δε στη... βόλτα με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Μαχέντ Χαλίλ στη νήσο Μαργαρίτα, ο οποίος εκτός των άλλων ασχολείται με επιχειρήσεις παραγωγής λιπασμάτων. Προϊόντων αναλόγων με αυτά που στην Ελλάδα παράγει ο υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ο οποίος είναι ένα εκ των προσώπων που ανακάλυψε το 2015 το ταλέντο του στενού φίλου του Νίκου Παππά στο επιχειρείν και στις συμβουλές και τον προσέλαβε ως σύμβουλό στην ELFE. Ο λόγος για τον Μανώλη Πετσίτη, τoν οποίο χρησιμοποίησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί και ο Αρτέμης Αρτεμίου ορίζοντάς τον ως φορολογικό εκπρόσωπο στην Αθήνα.

Στη νήσο Μαργαρίτα υπήρξε ένα deal. Οι σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ Βενεζουέλας προυπήρχαν από την εποχή Τσάβεζ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τότε επαναβεβαιώθηκαν και με το καθεστώς Μαδούρο. Άλλωστε οι βενεζουελάνοι συνεργάτες του νυν προέδρου θεωρούν φίλη χώρα την Ελλάδα, τουλάχιστον όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην εξουσία, αρνούμενος να συμπράξει με οποιονδήποτε καταδικάζει τον Νικολάς Μαδούρο και τις πρακτικές του. Μόνο που τελευταία μια ανησυχία υπάρχει. Άλλωστε οι πρεσβείες ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις και στην Αθήνα τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν καλά για τους σημερινούς κυβερνώντες σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές. Και έχουν αυστηροποιηθεί και οι έλεγχοι...

Τι ακριβώς έχει συμβεί είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί. Η ανατροπή του καθεστώτος Μαδούρο ενδέχεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι πως αν η σημερινή αντιπολίτευση αποφασίσει ως κυβέρνηση να ρίξει φως στις υποθέσεις που αφορούν τις σχέσεις του σημερινού καθεστώτος με χώρες του εξωτερικού, όπως έχει τουλάχιστον δεσμευθεί ο Χουάν Γκουαϊδό, οι αποκαλύψεις θα είναι καταιγιστικές. Κυρίως αν κάποιος αποφασίσει να μαδήσει τη... Μαργαρίτα.

Διαβάστε ακόμα:

- Καράκας, Αθήνα, Λίβανος - Πτήση μυστήριο κυβερνητικού αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα

- Επιβεβαιώνει το Μαξίμου την προσγείωση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας