Ο ανασχηματισμός των 40ρηδων του Τσίπρα δεν έφερε ανανέωση

Ο ανασχηματισμός των 40ρηδων του Τσίπρα δεν έφερε ανανέωση

Θα περίμενε κανείς η γενιά των 40ρηδων που θέλησε να φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο προσκήνιο ως την ομάδα που θα τον πλαισιώνει θα έφερνε ανανέωση και ενδεχομένως μια αλλαγή στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Φευ! Η τακτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά γυρίζει όλο και περισσότερο στο παρελθόν με έναν καταγγελτικό λόγο που θυμίζει τον εμφυλιοπολεμικό της περιόδου πριν το 2015.

Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου και λοιποί, πλαισιώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα ακολουθούν την τακτική του σκληρού ροκ με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις που θυμίζουν άλλες εποχές. Αποτελούν δε το επιτελείο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις κινήσεις του. Το παράδειγμα της επίσκεψης στην Καρδίτσα και τα όσα δήλωσε από εκεί δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ως προς τη γραμμή που θα ακολουθηθεί.

Από τις αναφορές σε «πολιτικούς απατεώνες», που προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση του παραγκωνισμένου, είναι αλήθεια, Ευκλείδη Τσακαλώτου μέχρι τα Δελτία Τύπου που εκδίδονται από το κόμμα και τον εκπρόσωπο αυτού, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αέρα ανανέωσης δεν αναδύει.

Η «δρακογενιά» που επιθυμεί να πάρει τα ηνία, πάντα υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, δείχνει να αδυνατεί να αντικαταστήσει τους παλαιοκομματικούς και τα ιδρυτικά στελέχη που προέρχονται είτε από την ανανεωτική αριστέρα είτε από το ΚΚΕ.

Έχοντας πολιτικοποιηθει στα χρόνια του μνημονίου - αντιμνημονίου επιλέγουν την εύκολη λύση της καταστροφολογίας ευελπιστώντας ότι η ύφεση, η πανδημία και τα εθνικά θέματα θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αναγέννηση των πλατειών των αγανακτισμένων.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή και οι δηλώσεις του από την Καρδίτσα επιβεβαιώνουν αυτό που έδειξαν να φοβούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αλλαγές που έγιναν. Η παρέμβαση του Νίκου Φίλη και το σαφές μήνυμα προς τον Τσίπρα να εγκαλέσει τη Θεοδώρα Τζάκρη έδειξαν πως οι πλήγες όχι απλά δεν έχουν κλείσει αλλά και ότι η εκεχειρία που επετεύχθη κινείται σε τεντωμένο σχοινί.

Έδειξε όμως ότι οι παλαιοκομματικοί όπως και οι 53+ αναμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις της γενιάς των 40ρηδων που επελέγησαν στην παρούσα φάση για να ανανεώσουν τις τάξεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Αυτό που αποπνέει η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια παρελθοντολογία και μια καταστροφολογία από την οποία εξαιρείται η θητεία της κυβέρνησής του. Οι ανακοινώσεις που εκδίδονται αποτελούνται από «τσιτάτα» και ατάκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τίτλοι απο΄τα φίλα προσκείμενα μέσα.

Όμως στην ουσία αναδεικνύουν την αδυναμία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να χαράξει μια γραμμή ανάλογη με το ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Οι 40ρηδες του Τσίπρα, όπως αποκαλούνται και από τα στελέχη του κόμματος, προς το παρόν εμφανίζονται να ασκούν μόνο κριτική στην κυβέρνηση. Και να εκτιμούν πως αυτό αρκεί αφού η ύφεση και οι εξελίξεις εξαιτίας της πανδημίας θα φέρουν την πολυπόθητη φθορά της κυβέρνησης σε συνδυασμό με λάθη και παραλέίψεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν.

Επί της ουσίας όμως προς το παρόν αναδεικνύουν το κενό που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ εκτός και αν στην παρούσα φάση μοναδικός στόχος είναι η ψηφοθηρία μεταξύ όλων όσοι πλήττονται από τις συνθήκες στον τομέα της οικονομίας.