Ν. Κοτζιάς: Να μην ασεβεί η Ρωσία επειδή νιώθει ισχυρότερη

Ν. Κοτζιάς: Να μην ασεβεί η Ρωσία επειδή νιώθει ισχυρότερη

«Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με τον διπλωματικό πόλεμο των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα. Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του. «Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι περισσότερο με ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιδράσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα συμφέροντα. Όταν έθεσα ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με κατηγόρησαν και με προέτρεπαν να δείξω κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο. Όταν θέλησα να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή -και πριν από όλα στους ισλαμιστές-, με κατηγόρησαν ψευδόμενοι ότι παρέδιδα την ελληνική Μακεδονία. Τώρα, με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα. Όλοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, παριστάνουν τους υπερπατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, κάλεσε όσους διαφωνούν, να τη διαβάσουν και να τη μελετήσουν και παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε Ελλάδα και FYROM ότι πρόκειται για «δυνάμεις που έχουν προσκολληθεί στο χθες και σε πολλά θέματα επιλέγουν την αδράνεια, ενώ και στις δύο χώρες χρησιμοποιούν από κοινού τη ρητορική του μίσους, καλλιεργώντας το πολιτικό μίσος τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διακρατικές σχέσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τη σημασία που έχει «να μην εξελιχθούν επιπλέον αρνητικά» διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «σειρά προβλημάτων που έχουμε μαζί τους θα πρέπει να λυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ότι είναι απαραίτητη η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μας και η εγκατάλειψη κάθε είδους προκλήσεων, όπως, επίσης, η παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών-κοινωνικών σχέσεων προς όφελος των λαών μας».

«Να πάψουν να ονειρεύονται οι γείτονες μας τα νησιά του Αιγαίου και να κατανοήσουν ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αυγάτισε σε αντίθεση με όσα έκαναν οι τούρκοι σε βάρος της ομογένειας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι είναι «μεγάλης σημασίας, και συμβολικής, η Τουρκία οφείλει άμεσα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς».

Ερωτηθείς τι καινούργιο περιμένει από τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι για πρώτη φορά τώρα «πάμε στη νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους» «έχοντας ως κρατούμενο τη θέση ότι οι συνθήκες των εγγυήσεων και της συμμαχίας δεν θα μπορούν, πλέον, να διατηρηθούν» για την οποία δήλωσε περήφανος.

Φωτογραφία: intimenews