8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Μητσοτάκης σε Πούτιν: Η Τουρκία επιμένει στις επιθετικές ενέργειες - Συνεπής η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό

Μητσοτάκης σε Πούτιν: Η Τουρκία επιμένει στις επιθετικές ενέργειες - Συνεπής η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό

Τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι θα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Στο θέμα αυτό, χωρίς καμία αναφορά στις τουρκικές ενέργειες, ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη διαλόγου για τον οποίο δεν βλέπει κανένα εμπόδιο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο Κυπριακό επανέλαβε τη ρωσική θέση υπέρ της αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για την Αν. Μεσόγειο, κάνοντας αναφορά στις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη και στην ανάγκη να γίνουν, όπως έχουν προγραμματιστεί. Στην πράξη, από τις δηλώσεις Πούτιν δεν προέκυψε κάτι το ουσιαστικό ή το νέο αναφορικά με τις θέσεις της Μόσχας απέναντι στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό αλλά και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επισήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι συζητήθηκαν ζητήματα ενέργειας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αποδειχτεί αξιόπιστος προμηθευτής αερίου προς την Ελλάδα, καθώς και ότι η χώρα μας έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Επιπλέον, ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετική διάθεση του Βλάντιμιρ Πούτιν στην ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε λόγο για συνεπή στάση της Ρωσίας όσον αφορά το κυπριακό ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία υιοθετεί όχι όνο εμπρηστική ρητορική αλλά και επιθετικές ενέργειες. «Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.

Για τις σχέσεις της Ρωσίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ σημείωσε ότι πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας καθώς και ότι η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

«Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί», πρόσθεσε.

Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στη Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».