Μητσοτάκης σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ με το βλέμμα στον Ερντογάν

Μητσοτάκης σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ με το βλέμμα στον Ερντογάν

Με μια επίσκεψη που έχει ιδιαίτερη σημασία, σε μία περίοδο όπου οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει στον Ταγίπ Ερντογάν, ορθώνοντας τοίχος στην Τουρκία, σε ανοιχτή γραμμή με Κύπρο και Ισραήλ.

Οι τρεις χώρες προχωρούν μαζί, με συντονισμένες κινήσεις αναπτύσσοντας κοινό βηματισμό σε μία σειρά ζητήματα γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός μεταβαίνει το απόγευμα της Δευτέρας  στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu. Αντικείμενο της συνάντησής τους είναι η ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και η επαναβεβαίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. "Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ είναι ισχυρή, συμπαγής, αυτόφωτη και  δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών” αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο Liberal.gr. 

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμισi χρόνο και ήδη δρομολογούνται τα αποτελέσματα της. 

Πιο συγκεκριμένα: 

- Διεθνές Κέντρο Εκπαιδευτικών Πτήσεων. Έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το υποπρόγραμμα για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαιδευτικών Πτήσεων στην Καλαμάτα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

- UAV HERON-1. Έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ για την χρονομίσθωση για τρία χρόνια δύο UAV HERON-1. 

- C-130. Λύση στο θέμα των μεταφορικών αεροσκαφών θα μπορούσε να δώσει η μεταφορά στο Ισραήλ και εργοστασιακή συντήρηση τριών C-130. 

- Spike/NLOS. Ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά υπάρχει για το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Spike/NLOS, καθώς και για την προμήθεια «κιτ πτερυγίων» Spice. 

- ΕΛΒΟ: Το Ισραήλ συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής για το πρόγραμμα «εθνικού τυφεκίου» και «εθνικού οχήματος» με δυνατότητα συμπαραγωγής από ελληνικές εταιρείες. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο πρωθυπουργός στη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται από τώρα  για το καλοκαίρι. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί επισκέπτες από το Ισραήλ, νωρίτερα, την άνοιξη, με πιστοποιητικό εμβολιασμού, διευκολύνοντας έτσι το άνοιγμα σε μια σημαντική για την Ελλάδα τουριστική αγορά.  

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης , το πρωί της Δευτέρας, θα μεταβεί στην Λευκωσία  σε μια επίσκεψη συμβολισμού, αλλά και ουσίας για τον συντονισμό της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις των δύο πλευρών και το κοινοτικό κεκτημένο.

Μέσα από το τετ α τετ Μητσοτάκη Αναστασιάδη αναμένεται να αναδειχθεί η ελληνική στήριξη στο διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσμα πολυετούς διαπραγματευτικής προσπάθειας, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί, όπως και η στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, καθώς και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το ενδιαφέρον άλλωστε επικεντρώνεται στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που αναμένεται να συγκαλέσει το επόμενο διάστημα ο Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία η Ελλάδα θα συμμετάσχει.