Λ. Αυγενάκης για Θριάσιο: Άλλο ένα σκάνδαλο στο ενεργητικό της Κυβέρνησης

Λ. Αυγενάκης για Θριάσιο: Άλλο ένα σκάνδαλο στο ενεργητικό της Κυβέρνησης

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με την επένδυση στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση των σκανδάλων που ζημιώνει τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, επεσήμανε ότι η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο αποτελεί ένα σχέδιο η ΝΔ οραματιστήκε, σχεδίασε και διαμόρφωσε αλλά πλέον αντί να συζητάμε για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, που θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και που θα λειτουργήσει ως μεγάλος εμπορευματικός σταθμός για τη χώρα και με σημαντικές διεθνείς προοπτικές, δυστυχώς, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να συζητάμε ένα ακόμη σκάνδαλο της Κυβέρνησής.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη, ανέφερε πως φέρνει ένα ακόμη σκάνδαλο καθώς η κυβέρνηση μια σύμβαση επικερδή για το ελληνικό δημόσιο σε ένα ακόμη σκάνδαλο, όπου ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο.

«Γιατί διαφοροποιήσατε τους όρους της προκήρυξης; Γιατί μειώσατε, με τη Σύμβαση Παραχώρησης, το εφάπαξ τίμημα (προκαταβολή) που θα πρέπει να καταβάλει ο παραχωρησιούχος, σε 10 εκ. ευρώ; Γιατί αλλάξατε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΓΑΙΑΟΣΕ (Διαύγεια, 21/3/2018) που όριζε ότι το εφάπαξ τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο παραχωρησιούχος ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ; Και μάλιστα, την ίδια στιγμή, διπλασιάζετε, από 30 σε 60 χρόνια, τα έτη παραχώρησης!

Τι μεσολάβησε άραγε και από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης, το εφάπαξ τίμημα μειώθηκε κατά 50%, προς όφελος του παραχωρησιούχου και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ;

Γιατί αλλάξατε το συντελεστή δόμησης, από 0,4% που ίσχυε κατά την κατάθεση των προσφορών και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης ήταν 40% το αυξήσατε στο 1,65% και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης στο 60%; Γιατί υπερ-τετραπλασιάσατε τη συνολική δυνατότητα δόμησης, και από τα αρχικά 235.330 τ.μ. έφτασε τα 970.000 τ.μ.;

Γιατί αλλάξατε τη δυνατότητα που παρέχεται από τη Σύμβαση στον παραχωρησιούχο να κατασκευάζει και να εκμεταλλεύεται εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την εξυπηρέτηση των Χρηστών αλλά και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε τρίτους;

Γιατί ο παραχωρησιούχος απαλλάσσεται από τα Δημοτικά Τέλη, υφιστάμενα και μελλοντικά;

Γιατί κ. Υπουργέ δεσμεύετε το ελληνικό δημόσιο κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης (δηλαδή για 60 χρόνια), δεν θα πρέπει να επέλθει καμία απολύτως τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, που τυχόν να βλάπτει τον παραχωρησιούχο;
Όλες οι αλλαγές που κάνατε στη Σύμβαση, είναι όλες προς το συμφέρον του παραχωρησιούχου και ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο, όλες οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν μετά την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς και χωρίς καμία απολύτως μετατροπή του προτεινόμενου τιμήματος.

Κύριε Υπουργέ, συνεχίζετε επάξια το έργο των σκανδάλων και της ζημίας του ελληνικού δημοσίου που κάνει η Κυβέρνησή σας! Συνεχίζετε επάξια να είστε άξιο μέλος της Κυβέρνησης των σκανδάλων! Της κυβέρνησης που ζημιώνει τη χώρα και τον ελληνικό λαό» κατέληξε στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης.