Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 08:10

-A +A

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα»

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 08:10
Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα»
-A +A

Οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», επεσήμανε.

Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές δεν είναι σωστές και κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Πολιτική Συνοχής, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες.

«Η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς», πρόσθεσε, καθώς οι συγκεκριμένοι πόροι είναι σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα» και υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.

Εξάλλου, εχθές ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους και αλληλεγγύη για το προσφυγικό. 

«Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών (ρύπων). Επίσης, διεκδικούμε και έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» σημείωσε επίσης.

Διαβάστε ακόμα:

Κυβερνητικές πηγές: «Δεν υπάρχουν σημάδια συμβιβασμού για τον προϋπολογισμό της ΕΕ»

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα